Förflytta dig till innehållet

HUS står fast vid att minska personalkostnaderna – Kvarnström: ”Alla varningsklockor borde ringa”

Förutom omställningsförhandlingarna beslutade styrelsen enligt tidigare fastslagna riktlinjer att verksamheten på Raseborgs sjukhus gradvis ska överföras till välfärdsområdet från och med 2025.

HUS-sammanslutningens styrelse har beslutat att inleda de tidigare aviserade omställningsförhandlingarna med hela personalen som ska ge besparingar på 50 miljoner euro. Totalt har HUS ett anpassningsbehov på 140 miljoner euro för 2025. Sammanslutningens styrelse beslutade också att överföra verksamheten på Raseborgs sjukhus till välfärdsområdet.

Minskning med närmare 1 000 årsverken

Sammanslutningens styrelse sammanträdde den 19 augusti för att behandla beredningen av budgeten för 2025 och anpassning av ekonomin åren 2025–2027.

Styrelsen beslutade att godkänna föredragandens beslutsförslag med ett tillägg och inleda samarbetsförhandlingar som gäller hela personalen. Målet med samarbetsförhandlingarna är årliga besparingar på 50 miljoner euro, vilket innebär en minskning på högst cirka 990 årsverken. Cirka 28 000 personer omfattas av förhandlingarna.

Sammanslutningens styrelse betonar att patientsäkerheten säkerställs i anpassningsprogrammen. Dessutom kräver sammanslutningens styrelse att HUS ledning omedelbart inleder behövliga förhandlingar med Nylands välfärdsområden och Helsingfors för att budgetramen för 2025 ännu ska kunna justeras till den nivå som sammanslutningens styrelse framförde den 6 maj 2024.

Vidare kräver sammanslutningens styrelse att HUS ledning ska föreslå för staten att ett år tilläggstid fås för att täcka HUS underskott, att staten ska anvisa ett särskilt anslag för att vårdköerna ska fås till lagenlig nivå och att universitetssjukhustillägget anvisas direkt till HUS och inte är en del av den finansiering som kommer via välfärdsområdena och Helsingfors. Samtidigt önskar man att den nationella finansieringen till universitetssjukhusen utökas till 300 miljoner euro per år.

man, bär kavaj och skjortaArkiv
Johan Kvarnström.

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) från Raseborg välkomnar en kritisk och långsiktig diskussion om HUS särlösning inom vården, men påminner om att det behövs lösningar akut.

– Det här problemet handlar i grund och botten om att vårdsektorn är underfinansierad och att regeringen vägrar bevilja välfärdsområdena ens tilläggstid. SDP har som första åtgärd föreslagit att välfärdsområdena får 1–2 års tilläggstid för att göra anpassningarna och att man tidigarelägger en del av finansieringen för de kommande åren, säger Kvarnström i ett pressmeddelande.

Då HUS ska samarbetsförhandla för att spara 50 miljoner euro i ett läge där folk inte får den vård de har rätt till i tid borde alla varningsklockor ringa, enligt Kvarnström.

– Det borde i och för sig ha skett redan tidigare, inte minst då Lojo BB stängde. En del regeringspartier talar mycket fint om vårdens situation, även kritiskt och med krav, men godkänner de facto en regeringspolitik med nedskärningar och utan tilläggstid till välfärdsområdena, säger Kvarnström.

Branschen behöver mer tillit, bättre välmående hos personalen och bättre attraktionskraft för att ha tillräckligt med folk och därmed ha förutsättningar för att fungera smidigt och förskjuta tyngdpunkten till vård i ett tidigt skede, vilket blir billigare. Nu sprids i stället stor oro bland personalen

Johan Kvarnström, SDP

Kvarnström säger att det är sant att social- och hälsovårdssektorn får mer pengar under regeringen Orpo , men påminner om att det är i enlighet med finansieringsmodellen som finns och att regeringens åtgärder innebär mindre pengar än annars varit fallet och att pengarna minskar i förhållande till vårdbehovet.

– Vi måste också komma ihåg att en stor anledning till de ökade kostnaderna faktiskt är positivt, nämligen vårdarnas välförtjänta löneförhöjningar. Branschen behöver mer tillit, bättre välmående hos personalen och bättre attraktionskraft för att ha tillräckligt med folk och därmed ha förutsättningar för att fungera smidigt och förskjuta tyngdpunkten till vård i ett tidigt skede, vilket blir billigare. Nu sprids i stället stor oro bland personalen och det gynnar ingen, säger Kvarnström.

På HUS-styrelsens möte fattades det också beslut om att överföra verksamheten vid Raseborgs sjukhus vårdavdelning, jouren och vissa stödtjänster genom en överlåtelse av rörelse från HUS till Västra Nylands välfärdsområde gradvis från och med den 1 januari 2025.

Riktlinjer för förändringarna vid Raseborgs sjukhus drogs upp i sammanslutningens styrelse i februari och är en del av HUS mera omfattande arbete med servicenätet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter