Förflytta dig till innehållet

Hus fulla av minnen – Yle sänder dokumentär om Pargas arbetarkvarter vid gruvkanten

Yle
Kvinna framför öde hus
Katarina Grönholm-Kulmala har själv en personlig koppling till de hus hon skildrar i dokumentären "Livet på gruvkanten".

Dokumentären ”Livet på gruvkanten” skildrar livet i de gamla arbetarkvarteren i Pargas ur barnens synvinkel. Här får vi följa med in i de ödelagda husen och få en inblick i barnens vardag i Pargas Kalks och Parteks arbetarkvarter.

— Jag ville dokumentera och bevara minnena från de här kvarteren så länge husen står kvar, säger Katarina Grönholm-Kulmala som regisserat dokumentären.

kvinna framför ett öde husYle
”Där bodde vi!” Att se Pargas Kalks öde personalbostäder gör Marianne Nanni Suotonen nedstämd

Den timslånga dokumentären sänds i Yle Fem på måndag 21.8 klockan 19.55 och publiceras på Arenan samma morgon.

Pajbacka och Granbacka

I dokumentären får man ta del av berättelser från ett tiotal nuvarande och före detta Pargasbor som berättar om barndomen i de arbetarkvarter i Pajbacka och Granbacka som i dag står helt öde.

— Eftersom att vi fokuserar på barnens uppväxt är det en lättsammare dokumentär där intervjupersonerna har mest positiva minnen och historier, säger hon.

Bil med kamera på motorhuven.Katarina Grönholm-Kulmala
Dokumentärskaparna blir guidade genom Pargas i en charmig bubbla. Här sitter Katarina Grönholm-Kulmala i passagerarsätet .

Hon tillägger att dokumentären kunde vara mycket mera allvarlig och dyster om den skildrade arbetsförhållandena i gruvan.

— Barnen visste om att föräldrarna hade tunga, farliga jobb. Men deras uppväxt var trygg. Gemenskapen i kvarteren gjorde att de hade många föräldrar som kunde ta hand om dem när deras egna föräldrar jobbade långa dagar. Ingen var ensam när de hade gott om vänner att leka med, säger Grönholm-Kulmala.

Man framför öde husYle
Uppväxten i den fina tjänstemannavillan intill arbetarkasernerna gjorde att Mogens Lindén blev politiskt aktiv.

Arbetarkvarteren bildade egna små samhällen. Bolagen såg till att de hade den service och fritidssysselsättning de behövde, till exempel tvättstugor, bastur och träslöjdsverkstäder. Till och med en skidhoppbacke byggdes.

— Lönerna var låga, men arbetarna hade många andra fördelar som gjorde att det var ett attraktivt jobba för många, säger hon.

Kvarteren bildade tydliga klassamhällen. Arbetarna och tjänstemännen bodde separat. I dokumentären finns både barn från arbetarfamiljer med och barn till tjänstemännen.

Kvinna blir intervjuadKatarina Grönholm-Kulmala
Marianne Nanni Suotonen med kameraman Otso Reunanen och ljudtekniker Andy Kukkavuori utanför husen i Granbacka.

— Det var tydligt att barnen inte kände klassgränserna. Här umgicks de med varandra och lekte helt oberoende av klassgränserna, säger Grönholm-Kumala.

Grönholm-Kumala har själv en personlig koppling till husen. Hennes mamma är född i något av husen och hennes farfar var med om att bygga upp husen i Granbacka.

— Det var personligt gripande för mig eftersom att jag fick höra många historier om mina egna släktingar. Jag fick på något sätt en ny koppling till de här gamla gemenskaperna, säger hon.

Dela artikeln

En kommentar: “Hus fulla av minnen – Yle sänder dokumentär om Pargas arbetarkvarter vid gruvkanten

  1. Rappe Ahlbäck skrev

    Oj jösses vilken nostalgitripp! Bekanta vyer. Finns otaliga historier att berätta och minnas… Finns en viss samhörighet i ryggraden av att ha bott i Granbacka ”då det begav sig”. Ofta träffar man gamla barndomsbekanta som fortfarande säger ”Vi som bott i Granbacka…” och det förklarar allt…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter