Hurja Piruetti erbjuder nu kurser i konståkning i Karis – ”Det bästa är att det är så fritt”

Katja Köngäs, rektor för Hurja Piruetti, berättar att Max Forsman från Ice Team Raseborg hörde av sig till Hurja Piruetti i november förra året för att höra om de skulle vara intresserade av att hjälpa och ta hand om konståkningskurser i ishallen i Karis.
Före pandemin hade man hållit skridskoskola i ishallen med Johanna Pohjalainen som tränare. Men arbetet hade varit krävande då Pohjalainen tillsammans med en annan tränare hade skött kurserna, marknadsföringen och bokningarna.
Nu när Pohjalainen håller kurserna tillsammans med Hurja Piruetti kan hon koncentrera sig på att enbart coacha eleverna.

– Då jag flyttade till Karis och startade Hurja Piruetti för nästan 30 år sen fick jag mycket hjälp av människor från orten. Därför känns det fint att nu kunna hjälpa Ice Teams att erbjuda konståkning i Karis ishall. Det är bra att små föreningar här i orten kan samarbeta och erbjuda olika hobbyer för barn och unga, säger Köngäs.
Konståkningskurserna är ett pilotprojekt som går nu under våren med start i mitten av februari och som slutar i april.
Efter det ska man utvärdera hur kurserna fungerat och fundera om man ska fortsätta med dem under hösten. Både Köngäs och Pohjalainen hoppas och ser positivt på en fortsättning av kurserna.
– Jag fantiserar redan om att vi utvecklas vidare och får ännu flera elever med så att vi i framtiden kunde ha en isshow tillsammans med dansare och konståkare i Hurja Piruetti, säger Köngäs.
Hurja Piruetti har inte tidigare erbjudit kurser inom konståkning men Köngäs berättar att hon ser flera paralleller mellan Hurja Piruettis kurser och konståkning. Båda är estetiska konstformer. Konståkning kombinerar musik, rörelse och kreativitet.
Dessutom går det bra att kombinera med Hurja Piruettis andra kurser då det till exempel finns olika dräkter som också konståkare kan använda sig av, lokaler där konståkarna kan ha kroppsvård och annan träning.
Köngäs berättar att hon själv hållit kurser i balett för konståkare tidigare så hon ser verkligen hur Hurja Piruetti och konståkning lämpar sig att kombineras.
– Konståkare och dansare övar också hopp- och piruetttekniker som har samma grunder. Dansar gör dom på golvet och konståkare på isen, säger Köngäs.

För tillfället har de tillräckligt med istid för att kunna hålla två grupper i konståkning. Den ena gruppen är för 8-10 åringar och den andra är för 11-åringar och uppåt. Båda kurserna har tio elever var vilket Köngäs och Pohjalainen ser som ett lämpligt antal då det endast är en tränare på plats.
– I gruppen med 8-10 åringar är alla nybörjare men i gruppen för 11 åringar och uppåt är det mera blandat. I den äldre gruppen är nivåskillnaden ganska stor och i gruppen med yngre elever är alla nybörjare.
Men i båda grupperna tränar vi på en hobbynivå. Det enda kravet vi satte för att man ska kunna vara med är att man har egna skridskor och kan skrinna framåt, säger Pohjalainen.
Responsen på de nya kurserna har varit imponerande och positiv.
– Det är många som berättat att de drömt om konståkning som hobby. Många har frågat om grupper för yngre klasser men också äldre, men för tillfället är det bara våra två grupper som vi håller. Vi får se i framtiden om vi kan erbjuda flera grupper, säger Köngäs.
– Flera grupper skulle också kräva flera händer. Antalet nu är lämpligt för att jag ska kunna hjälpa alla, säger Pohjalainen.

Emelie Munsterhjelm, 14 år, och Vanessa Ekman, 15 år, från Snappertuna är två konståkare i gruppen för 11 åringar och uppåt. De hörde om konståkningskurserna via sociala medier och blev intresserade då de tidigare deltagit i skridskoskolan i Karis.
– Vi började skrinna tillsammans 2020 i skridskoskolan och tyckte det var roligt. Det bästa med konståkningen är att det är så fritt och man kan vara i sin egen bubbla, säger Ekman.
Munsterhjelm har även fridykning som hobby och Ekman sysslar med både paddel och löpning. De har även deltagit i Hurja Piruettis kurser tidigare då Munsterhjelm gått kurser i akrobatik och Ekman gått kurser i akrobatik och balett.
– Det finns ingen åldersgräns på konståkning, det passar för alla, säger Ekman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.