Förflytta dig till innehållet

Hur tjocka blir framtidens isar? Så här spår expert som gästade Åbo

Oliver Heikkinen
Jouni Vainio
Esbobon Jouni Vainio tog sig till Åbo för att ge en föreläsning om framtidens isläge i Forum Marinum.

I framtiden blir det vanligare att isen varken bär eller brister, vilket betyder att isen är för tunn för att man ska kunna gå på den, men för tjock för att man ska kunna sätta båten i sjön.

Det tror Jouni Vainio som är havsexpert vid Meteorologiska institutet.

Förändringen är betydande och påverkar livet i skärgården. Det blir till exempel svårare att ta sig till holmar medan nätfiske kan vara möjligt året runt.

– Folk minns säkert hur man tidigare kunde röra sig i skärgården jämfört med i dag, säger Vainio.

Vintrarna blir kortare

I dagens läge börjar vintern två veckor senare och slutar två veckor tidigare än för några årtionden sedan.

– Särskilt i södra Finland har isen blivit tunnare. Också antalet isdagar har minskat med 20–30 dagar.

Trots att vintrarna i allmänhet blivit mildare har den gångna vintern varit isig. Vainio vill inte säga exceptionellt, utan föredrar att säga atypiskt.

– Vintern började tidigt, men sedan blev vädret mildare. Jag tror att man i år skulle ha kunnat cykla till Åland när isläget var som bäst. Det var också nära att Bottenviken skulle ha frusit.

Oliver Heikkinen
Vainio ser hur de sista isflaken i Aura å färdas mot havet.

Förr såg vintrarna ut som en dal: Temperaturen sjönk för att sedan stiga mot våren. I dag går temperaturen däremot upp och ner som sågtänder.

– Klimatet blir varmare, vintrarna mildare och olika extrema fenomen vanligare. Det kommer kallare perioder också i framtiden, men inga så kallade ordentliga vintrar.

Isfenomen observeras runtom i Finland

Många kontaktade Vainio om olika isfenomen i fjol. Enligt Vainio är det svårt att säga om dessa fenomen blivit vanligare under de senaste åren.

– När många rapporterar om sådana fenomen får man känslan att de förekommer oftare. Det kan ändå delvis bero på att alla idag bär på en telefon. Också trenden att resa inrikes efter pandemin kan påverka.

När Vainio talar om dagens isläge jämför han vintrarna 1961–1990 och 1991–2020. I meteorologiska termer talar man om den gångna vintern som vintern 2024.

Tidigare lossnade den sista isen i mitten av april, men i år håller de sista isarna redan på att smälta.

I vintras var isen i Åbo som tjockast över 40 centimeter. Många valde isen istället för broarna, och folk till och med åkte skridskor på Aura å.

– Det lönar sig ändå inte att fråga hur tjock isen är av en fiskare eftersom de mäter isen med samma mått som fisken.

Engelsman ville över Bottenviken

Under sin karriär har Vainio råkat ut för många intressanta situationer. För många år sedan ringde en engelsman till Vainio för att få uppgifter om isläget på Bottenviken.

Vainio frågade engelsmannen för vilket ändamål han behöver uppgifterna. Mannen svarade att han och hans fru tänkte åka skidor över Kvarken.

– Jag varnade dem och sade att det är ganska krävande. Han svarade att både frun och han har tidigare åkt skidor på Nordpolen. Dessutom hade båda tjänstgjort i det brittiska specialförbandet SAS.

Efter en tid kontaktade Vainio engelsmannen och frågade hur utflykten hade gått.

– Då sade han till mig att de hade tvingats avbryta för att det var för krävande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter