Förflytta dig till innehållet

Hur hantera livet då mamma är deprimerad? – ÅST:s pjäs tar upp tunga ämnen, men blandar med humor — se video!

 Bror Österlund gör en utmanande interaktiv monolog i Åbo svenska teaters "Allt som är underbart". Foto: Pette Rissanen, ÅST

Bror Österlund gör en utmanande interaktiv monolog i Åbo svenska teaters ”Allt som är underbart”. Foto: Pette Rissanen, ÅST


Depression, skilsmässa, relationen mellan pappa och son, självmord och medberoende. Det är några teman som Åbo svenska teater tar upp i pjäsen ”Allt som är underbart”, som består av en monolog som görs av Bror Österlund.
Den röda tråden är hur en person upplever och hanterar livet då hans mamma är deprimerad. Pjäsen baserar sig på en novell och senare teatermonolog som skrevs av Duncan Macmillan, och inleds med en lista över positiva saker som sonen till den deprimerade börjat skriva för att hantera livet.
Han fortsätter skriva på listan längs med åren som går, och dess roll i hans liv blir bara större och större.

Allt som är underbart
Har premiär 3.10 klockan 19 på Åbo svenska teater, i studion.
Spelas på ÅST och på turné på flera orter, även Åland. Spelas bland annat i PIUG i Pargas den 15 och 16 oktober klockan 19, i Folkets hus i Dalsbruk den 25 oktober klockan 19 och i Snäckan i Iniö den 20 november klockan 17.30.
Text: Duncan Macmillan. Regi: Anders Slotte. Översättning: Björn Lönner. På scenen: Bror Österlund.

Monologen innehåller tunga ämnen. Men det allvarliga blandas med en stor dos humor, berättar regissören Anders Slotte.
– Det handlar om hur man ska tackla svåra problem och hur svårt det kan vara att klara av att söka hjälp och prata om problemen. Man kan gå omkring och bära saker inombords länge, vilket också kan drabba andra personer i ens omgivning.
– Men den här monologen är också en hyllning till livet.
Bror Österlund konstaterar att överlevnad är pjäsens kärna. Han beskriver monologen som något som gick rakt in i hans hjärta.
– Jag hoppas att de som ser den går hem med en bra känsla i magen.

Empati och omdömesförmåga behövs då pjäsen är interaktiv

Monologen är interaktiv och skrevs om i sin nuvarande form år 2013, i samarbete med komikern Jonny Donahoe. Den har satts upp på många teaterscener tidigare, i Finland bland annat på Åbo stadsteater och Svenska teatern i Helsingfors.
Den har även blivit film (”Every brilliant thing”, som även är pjäsens originalnamn, 2016).
Österlund är helt ensam på scenen, vilket han beskriver som utmanande då det är första gången han gör en liknande lång monolog.
– Man måste lita på sin intuition och så att säga hålla ihop kakan, och bära den hela vägen.
Men Österlund är också van vid att samverka med sin publik, och konstaterar att empati och omdömesförmåga är viktigt då publiken involveras. Ingen tvingas till något, och det finns inget fel sätt att vara delaktig i pjäsen.
Se ett smakprov ur pjäsen här:

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter