Hur blir det med dem som inte har intyg, då?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
– Nej, det kan jag inte.
Det är mitt svar på frågan om jag vet exakt hur coronaintyget fungerar. Som dubbelvaccinerad har jag intyg i mobilen, så dörrarna är öppna för mig, så att säga. Det känns faktiskt cool att just nu surfa på resesajter och kolla flyg. Hur billigt är inte allt nu!
Det kändes också som om väldigt många bekanta var utomlands på höstlovet. Då kan väl också jag …
Det som jag inte vet – och undrar mest över – är hur många det är som inte har ett coronaintyg. Här menar jag inte folk som valt att inte låta vaccinera sig, utan de som har följt rekommendationerna men ändå har krångel med att få ett intyg.
Vi har de som inte är uppkopplade, ofta äldre. Visst får de också sitt intyg, men det är inte lika lätt.
Och hur är det med folk som följt reglerna men kanske varit sjuka och hunnit få bara en dos vaccin? De kan be om ett intyg om tillfrisknande, som är i kraft 180 dagar. Men likaså mer krångel.
Det finns också de som bor i Finland men vistas mycket i andra länder och har fått vaccin där. Alltid fungerar det inte, inte ens inom EU. En som jag vet fick ta sig till Spanien för att reda ut det här.
Så har vi de utlänningar som jobbar kortare perioder här och som kanske inte har ett sådant intyg som de kan krävas på. Inte är det klokt att heller de ska springa på test var och varannan dag.
Så har vi de som av medicinska skäl inte kan ta vaccinet. I dessa fall ska kommunerna enligt THL ordna testmöjlighet – vart tredje dygn. Testa dig vart tredje dygn för att gå till jobbet, om arbetsgivaren kräver intyg?
Samidigt hörs starka röster för obligatoriska intyg, på fler platser. Direktören för Finlands Näringsliv Ilkka Oksala tweetade att han personligen ska kolla intyg i samband med tillställningar.
Juridiskt sett är det inget bekymmer. Den som ordnar något kan bestämma vem som kommer in. På så vis är Oksalas uttalande inte märkligt, men det har tyngd då han är direktör för en ledande organisation för näringslivet.
Innan man börjar kräva covidintyg eller andra dokument på allt fler platser skulle det vara bra att reda ut hur många som då trillar mellan intygsstolarna – samt se till att det finns smidiga sätt att ordna saken.
Det finns många som inte är ”skyldiga” till att de inte huxflux kan få ett intyg lika lätt som jag. Därför finns det ingen orsak att göra det så förbaskat svårt att skaffa det dokument som behövs. Att stänga ut dessa personer helt skulle inte vara klokt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.