Hundratals arter blommar i Kielos trädgård i Dalsbruk – här växer ett magnoliaträd av sällan skådad storlek

Just nu är den bästa tiden i Kielo Blombergs trädgård. Det är snart skolavslutning och den enorma magnolian vid husknuten blomstrar med sina rosa klockformade blommor. Mitt besök har prickats in just för den här blomningen – tajmingen är perfekt.
Magnolian trivs tydligen väldigt bra här i sitt skyddade läge. Den är närmare åtta meter hög och har cirka femton år på nacken. Då husfolket lät dränera runt huset verkade magnolian få ännu mera fart.

Kielos man Göran Blomberg påpekar med glimten i ögat att det faktiskt finns även trädgård i Dalsbruk.
Det stämmer bevisligen. Att stiga in i Kielo Blombergs trädgård i nedre Tordalens småhusområde är som att komma in i en oas i bruksbyn Dalsbruk. Hur många arter här finns har Blombergs inte räknat på ett tag, men klart är att det är hundratals. Målet är att alla markområden ska vara fyllda.
– För något år sedan räknade vi till trehundra sorter, säger Göran.
För övrigt låter han Kielo sköta trädgårdssnacket, han håller sig till att inflika med en god historia här och där.

Trädgården är indelad i flera sektioner eller rum på alla sidor av bostadshuset. Uppe mot skogen ringlar sig rabatterna på olika höjder och mot husväggen klättrar diverse växter, som till exempel klematis. Just den är Kielos favorit och den finns på flera andra ställen i trädgården.
– Här utvidgar jag uppåt varje år. Varje gång säger jag att ”Nu måste jag sluta!” säger Kielo och tittar upp mot den blommande branten mellan huset och skogen.

På framsidan av huset finns en alldeles rund mörkgrön buske, en buxbom. Den härstammar från Schweiz, där Göran under en arbetsresa för länge plockade åt sig en kvist av denna sort.
Kielo satte kvisten i vatten här hemma. Den här har ynglat av sig och i trädgården har den numera både ”barn” och ”barnbarn”.

Fruktträd, bär och trädgårdsland
Nere på gräsmattan vid en präktig gran avlöser äppel- och päronträd de blommande körsbärsträden. Mitt i står en pergola, byggd av Göran, där vinbärsbuskar bildar ett mysigt krypin för två.
Längre fram finns trädgårdslandet där den första gröna blasten redan tittar upp och så blir här ärter, bönor och jordgubbar.
Intill det ett örtland med bland annat dragon, kinesisk vitlök och mynta.

Fåglarna trivs att häcka i de yviga blombuskagen och rätt som det är kommer en liten kopparorm slingrande.
Han är välkommen, liksom humlan som tumlar runt i gräset med välfylld mage.

Artnamn på tre språk
Kielo kan alla arter på antingen svenska, finska, engelska eller/och på latin.
Blomnamnen haglar tätt, och jag lyckas plocka upp en bråkdel, som till exempel mahonia, gul vitsippa, backsippa, ormöga, dvärgmandel, allium, lammöra, primula, caprifol, krollilja, hundtandslilja, havstorn och irisar i sex olika sorter och färger.
Vissa exemplar här bär på många minnen, då de kommer från Kielos mamma och till och med mormor.

Jag ser att här är ganska ogräsfritt – hur mycket tid sätter du på trädgården?
– Om allting är tätt så kommer det inte så mycket ogräs, säger Kielo och undviker skickligt frågan.
Men svar på tal ger Göran.
– Jag ser henne på morgonen, jag får mat på dagen och så dricker vi te. Och så ser jag henne då det är dags att sova, skrattar han.
Med andra ord: Kielo är i trädgården så gott som alltid. Trädgård är en terapiform för dem båda.
Blommor i säsonglager
De flesta vårblommor har vid det här laget så gott som blommat ut, som till exempel tulpanerna. Men den här trädgården är planerad så att då ges blomningsturen till en senare sort på samma ställe. Kielo visar på ett litet hål i en av rabatterna: här har vårblommor gjort sitt och nu väntas dahliorna komma upp här.
Just nu flera små planteringar aktuella, som till exempel paprika och så är ytterligare fler dahliaknölar nyligen nedgrävda alldeles vid porten in till gården.
Hjortar och översvämning ställer till problem
Ett problem i trädgården är hjortarna. Numera finns ett högt staket runt hela gården, sedan några år tillbaka, men även genom det har hjortarna slunkit.
– Vi har haft dem riktigt här vid husknuten, en gång var tre riktigt nära. De äter allt, men tulpaner är deras favoriter, säger Göran.
Ett annat problem är de upprepade översvämningarna i området, som ÅU rapporterade om i april.
Två till tre gånger per år svämmar det över i nedre Tordalen och vattnet drar med sig en stor del av myllan från trädgården.
Därför fyller Blombergs på med tiotals säckar varje år. Översvämningarna gör trädgårdslandet lerigt och till en del obrukbart.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.