Förflytta dig till innehållet

Hundra finlandssvenska verk blir ljudböcker — fonder satsar 215 000 euro på projektet

Schildts & Söderströms/Cata Portin
Författaren Märta Tikkanen
Märta Tikkanens bok Män kan inte våldtas, som utgavs första gången 1975, kan snart höras som en ljudbok.

Projektet att ge ut hundra finlandssvenska verk som ljudböcker förverkligas i samband med Schildts & Söderströms 130-års jubileum nästa år.

Ett bidrag på sammanlagt 215 000 euro från ett flertal finlandssvenska fonder möjliggör satsningen.

— Försäljningen av ljudböcker har ökat kraftigt de senaste åren och coronapandemin har ytterligare bidragit till intresset. Vi har hittills bara gett ut tjugo ljudböcker för att de är så dyra att producera. Nu kan vi lyfta fram klassiker och göra dem tillgängliga också som ljudböcker, Anna Friman, litterär chef för Schildts & Söderströms.

På förslag finns bland annat Edith Södergrans dikter, Henrik Tikkanens adressvit, Märta Tikkanens Två – Scener ur ett konstnärsäktenskap och Män kan inte våldtas, Kjell Westös debutroman Drakarna över Helsingfors och Kaj Korkea-ahos Gräset är mörkare på andra sidan.

— Vi hoppas att allmänheten ska ge önskemål om vilka pärlor som de vill att vi tar fram som ljudböcker. I en del fall läser författaren in sin text, i andra fall en skådespelare eller uppläsare, säger Friman.

— Att göra vår finlandssvenska litteratur tillgänglig bland andra ljudböcker på svenska är ett fint sätt att fira. Vi tänker också att det är viktigt att den finlandssvenska språkvarianten hörs i ljudbokssammanhang. En del av stödet är öronmärkt för barn- och ungdomslitteratur.

Arbetet kommer att pågå åtminstone under 2021.

Bakom det ekonomiska stödet står Svenska kulturfonden, Svenska folkskolans vänner, Svenska litteratursällskapet, Stiftelsen Tre Smeder sr, Föreningen Konstsamfundet, Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd sr och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr.

Dela artikeln

En kommentar: “Hundra finlandssvenska verk blir ljudböcker — fonder satsar 215 000 euro på projektet

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter