Hundar får möta stora rovdjur


Omtumlande möte. Hundar som första gången möter ett stort rovdjur behöver ett ögonblick för att den medfödda instinkten ska tala om för dem vad det är frågan om. Foto: Heli Kärnä
Hur beter sig hunden om den möter en varg? Eller en björn? Eller ett lodjur?
Det kan man få reda på snart. I Kimito ordnar företaget Wild Predators Oy ett test där hundar först får känna vittring av rovdjuret och sedan se det.
Att delta i testet har många fördelar för hundägaren. Men också för hunden.
– Alltid då en hund får syn på rovdjuret så riktigt ser man hur hunden tänker ”men vad är det där??” Det går ett ögonblick innan den medfödda instinkten säger att det är farligt. Om hunden sedan i skogen möter ett rovdjur så behövs inte det där ögonblicket för att tänka efter. Och det kan rädda hundens liv.
Det säger Heli Kärnä som har varit med om cirka 5 000 test, medan företagets andra ägare Asko Sorvo har hunnit med drygt 8 000 hundar på sju år.
Största nyttan för hundägarna är det, att de lär sig tyda tecknen på att hunden har upptäckt ett stort rovdjur.
– I så fall kanske hunden reagerar genom att bli alldeles tyst och komma nära sin ägare. Då gäller det att tolka hunden rätt och inte bara säga ”äh, kom nu”.
Hunden kan reagera på stora rovdjur också genom att skälla, morra och försöka skrämma bort dem. Ofta kan det räcka.
– En dam, som hade haft en hund i vårt rovdjurstest, mötte en björn. Hunden som hade varit i rovdjurstestet gjorde allt för att skrämma bort björnen – som vände om och gick – medan hennes andra hund, som inte hade varit med om testet, inte gjorde något alls, säger Kärnä.
– Hundägarna har nytta av testet också så att de får se hundens rätta natur, hur den reagerar under stress och återhämtar sig efteråt. Det är viktigt att ägaren följer med hur hunden beter sig efter testet, så att den inte omotiverat visar aggressivitet, säger Kärnä.
Testet går till så att lukt från björn, varg eller lodjur (också ett vildsvin finns med) läggs ut på marken så hunden får känna vittringen. Först efter det låter man hunden få syn på rovdjuret. Testet i Kimito ordnas på en parkeringsplats.
Det behövs alltså ingen skog. Skogen så full av andra lukter att hundarnas uppmärksamhet splittras.
Hundägarna får välja om deras hundar ska möta bara björn, eller också de andra rovdjuren.
– På orter där det finns gott om rovdjur brukar många delta, säger Heli Kärnä.
Hur stort samtalsämne är de stora rovdjuren i dagens Finland?
– Jaa, nog talas det en hel del. Det finns så olika inställningar. Till exempel finns det platser dit föda förs för de stora rovdjuren så att man får fina bilder av dem via viltkameror. Det betyder att rovdjuren vänjer sig vid att människans lukt inte är farlig utan betyder mat. Idiotiskt, tycker Kärnä.
Initiativet till rovdjurstestet i Kimito har tagits av Cilla Lindblom och Lotta Sten, båda privata hundägare.
– Det är många som har sett vargar här på Kimitoön, och lodjur finns det ju gott om. Så det är bra att veta hur hunden reagerar om den skulle möte till exempel en varg i skogen, säger Sten.
Testet i Kimito ordnas i centrum, på Vahlbergs p-plats, om minst 20 hundar är anmälda, den 20 januari klockan 10-13.
De färska lukterna för testet fås genom att spillning hämtas från storvilthägnet i Kuusamo, och från en vildsvinsfarm.
Hundar i alla åldrar och av alla raser kan delta.
Taxan är 60 euro för det första vilddjuret som hunden möter, sedan får hundägaren rabatt om han har flera hundar eller om han vill att de ska möta flera rovdjur än ett.
Inte bara hundägare, också andra intresserade är välkomna.
Förhandsanmälan av hundarna via nätet eller per sms.

Hur hunden reagerar på ett stort rovdjur vet man inte på förhand – den kan bli aggressiv, bli nästan paralyserad eller vända helt om. Foto: Heli Kärnä

Hur hunden reagerar vet man inte på förhand – den kan bli aggressiv, bli som paralyserad eller vända helt om. Foto: Heli Kärnä

Vargen kommer – med äkta lukt, men på hjul. Foto: Heli Kärnä
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.