Förflytta dig till innehållet

Hundägare oroas, räv med skabb röjdes undan i centrala Pargas

Den döda räven med skabb. Foto: Roger Grunér
Fyrverkerier är ett aktuellt debattämne bland djurvänner de här dagarna av året. Men inte enbart det.
På en Facebooksida för djurvänner i Pargas-Nagu-Korpo-Houtskär diskuteras rävskabb och vad som kan hända om ens hund eller katt kommit nära en skabbräv.
En död räv har uppenbarligen – enligt diskussionstrådar på Facebook – legat i flera veckor vid ett parkstråk i centrala Pargas.
Stigen där räven fanns ligger mitt emot Folkhälsanhuset, nära affären Praktia.

ParFix röjde undan räven

När information om räven i fredags nådde fram till Sonja Österholm, parkarbetsledare vid Pargas stad, bad hon stadens ParFix-team röja undan räven. Det gjordes bums.
Sonja Österholm är själv hundägare och resonerar så här:
– Stigen där den låg är i flitig användning, inte minst av hundägare. Därför finns det en risk att någon nosat på räven.
– Förstås är det alltid skäl följa med vad hunden snusar på och speciellt om den blir mycket intresserad av något. Det händer också att det finns beten som läggs ut med till exempel råttgift och vassa föremål i. En glupsk hund slukar på sekunden i sig ”mat” och det kan bli med ödesdigra följder.

Död skabbräv ska grävas ned

Enligt diskussionstråden på Facebook hade någon tidigare anmält att en död katt låg i parken, och där fick den ligga.
När budet om att det var en skabbräv gick fram åtgärdades den genast.
Vad ska man göra om man själv skulle hitta en död skabbräv?
Använd handskar och om den inte kan grävas ned så sätt den i en säck, kontakta sedan avfallshanteringen eller avstjälpningsplatsen och kontrollera om den får föras dit, tipsar Britt-Marie Juup i Åbo, djurskyddsaktiv.
Börjar en levande skabbräv styrka omkring kan man i Åbo kontakta stadens naturskyddsinspektör och på landsbygden kan man kontakta lokala jägare, tipsar Juup, eftersom det är barmhärtigast att skjuta bort skabbrävar.
Att fånga en räv i en fälla är helt omöjligt, säger hon, rävar går inte i fällor såsom mårddjur.
Skabben är smittsam speciellt för hunddjur, katter kan också smittas med det är ovanligare, säger Juup.

Hjälp finns om hunden fått skabb

– Skabb är en tråkig sjukdom men numera finns medicin om hunden har smittats. Det är receptbelagt, så en veterinär bör man oberoende kontakta. Det är samma medicin som ges som ett piller inför sommaren mot fästingar.
Juup har följt med rävars beteende både i naturen intill sitt hem och som aktiv i djurskyddsföreningen.
Först när en räv får skabb märks det på att den haltar, eftersom trampdynorna. Sedan blir ögonen variga. Först efter ett tag börjar den tappa hår och då ser man det på de delar av kroppen dit den kommer åt att riva och bita sig.
Att räven dog i en centralt belägen park är väldigt naturligt för skabbrävens beteende.
När den är så sjuk att dess normala metoder för att hitta mat inte fungerar söker den sig till befolkning. När den är riktigt sjuk lägger sig den ned på någon gärna solig plats för att få lite värme.

När vinterpälsen faller bort kan en frisk räv se sjuk ut

Juup påminner ännu om en viktig sak: När rävar byter päls kan de alla se ”skabbiga” ut.
– På våren faller vinterpälsen bort bitvis och det kan se ut som skabb när framkroppen är helt korthårig och bakdelen fortfarande har lång päls. Det här är helt normalt och ska inte misstolkas som skabb!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter