Hud mot hud gör gott för barnet – ÅUCS syr upp ett speciellt hjälpmedel


Jutta Saarinen, hemma från Vestlax i Kimito, tycker att det går behändigt att använda den så kallade hudkontakttuben. Hennes nyfödda dotter verkar också trivas med att ligga vid huden. Foto: Annina Suominen
Jutta Saarinen ligger på kvinnokliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus med sin nyfödda dotter vid bröstet.
Dottern är endast lite över ett dygn gammal och ligger tryggt hos sin mamma.
Saarinen är klädd i ett tubformat plagg i stretchande bomull, en så kallad hudkontaktstub.
Syftet är att bekvämt kunna hålla barnet så nära huden som möjligt. Barnet ligger i en speciell ”grodställning” och det är lätt att stå upp och hålla kvar barnet vid huden.
Hud mot hud-metoden har uppmuntrats på ÅUCS några år och är därmed inte ny.
Men numera känner man ännu bättre till de positiva effekter som det ger att hålla barnet vid huden. Därför satsar man nu extra mycket på mer information om metoden samt syr upp flera hudkontaktstuber.
– Metoden stöder utvecklingen av barnets hjärna samt ger stabilare puls, lugnare andning, bättre blodsocker, mindre gråt och lägre stressnivå, säger Petronella Sevelius, barnmorska och internationellt certifierad amningsspecialist (IBCLC) på ÅUCS.
(artikeln fortsätter efter bilden)

Alla uppmuntras att hålla barnet mot huden så mycket som möjligt. – Metoden stöder utvecklingen av barnets hjärna samt ger en stabilare puls, lugnare andning, bättre blodsocker, mindre gråt och lägre stressnivå, säger Petronella Sevelius, barnmorska och internationellt certifierad amningsspecialist (IBCLC) på ÅUCS.
– Numera måste vi föra ner barn för att vårdas på barnkliniken på våningen under mycket mer sällan på grund av dålig blodsockernivå.
Dessutom hålls barnets kroppstemperatur på en jämnare nivå när det får ligga naket intill förälderns hud jämfört med när barnet har kläder på sig.
Anknytningen blir också bättre, säger Sevelius.
– Föräldern lär sig bättre känna igen barnets signaler.
Desto mindre och skörare barn, desto större effekt brukar metoden ha.
Vid ÅUCS strävar man efter att få barnet till förälderns bröst så fort som möjligt.
– Direkt efter födseln torkar vi av barnet och lyfter det till mammans bröst. Där får barnet ligga i ett par timmar. Först efter det väger och mäter vi barnet.
Efter det rekommenderar man minst sex timmar direkt hudkontakt den första dagen. Efter det så mycket som möjligt men minst en timme om dagen.
Det gäller inte bara mamman utan även den andra föräldern, som kan ta av sig på överkroppen och hålla barnet.
ÅUCS rekommendation är sedan att man använder hud mot hud-metoden minst en månad, gärna längre.
Det går även att börja med metoden efter ett kejsarsnitt i operationssalen.
– Man har barnet vid huden fem minuter efteråt. Är det ett oplanerat kejsarsnitt beror det på hur barnet och mamman mår efteråt, säger Sevelius.
Jutta Saarinens dotter sover gott.
Saarinen, hemma från Vestlax i Kimitoön, har två barn sedan tidigare; femåriga Amelie Nygård och Noel Nygård, två och ett halvt år gammal.
När Amelie föddes talades det inte om hud mot hud-metoden. När Noel föddes hörde hon talas om den, men det fanns inga hudkontaktstuber att använda.
Tuben är bekväm och det blev betydligt lättare att hålla barnet vid huden efter att Saarinen fått på sig den.
– Den är riktigt behändig, hon hålls på plats. Hon sov lugnt nu på natten, säger Saarinen.
Sevelius erfarenhet är att även amningen underlättas om föräldern börjar med hud mot hud-metoden. Barnet börjar fortare suga i sig mjölken och närheten leder till större produktion av hormonet oxytocin, vilket stimulerar förälderns mjölkproduktion.
Saarinen har märkt en tydlig effekt jämfört med hur det var med de tidigare barnen, även om hon inte kan säga exakt vad det beror på.
– Det hördes att hon klunkade i sig i ett tidigt skede, amningen kom i gång fort, säger hon.
ÅUCS satsar extra mycket på att nå ut med information om hud mot hud-metoden den här månaden. I varje rum hänger planscher som visar bilder och förklarar metoden.
Barnmorskorna har fått handledning i hur de ska informera om metoden för föräldrarna.
Kvinnokliniken vid ÅUCS
Ligger i U-sjukhuset.
Har finns förlossningsavdelningen, prenatalavdelningen, kvinnosjukdomsavdelningen samt tre barnsängsavdelningar.
Ansvarar för vården vid förlossningar och kvinnosjukdomar inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts område tillsammans med kretssjukhusen. Till specialupptagningsområdet hör även Satakunda och Vasa sjukvårdsdistrikt samt Åland.
Specialkunskapsområden är bland annat behandling av riskgraviditet, krävande fosterdiagnostik, behandling av endometrios och kirurgisk behandling av mannens barnlöshet.

Töjbar. Hudkontakttuben är gjord i stretchande bomull.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.