Huawei vill ha en större del av företagsmarknaden i Finland: "Datasäkerheten en konkurrensfördel"


Mika Aarnikka, Finlandschef vid Huawei Enterprise Business Group, säger att all uppståndelse tvingar bolaget att satsa mer på datasäkerhet. Erik Sandström/SPT
Huawei anklagas bland annat för att spionera för kinesiska staten. Det hårda trycket har både gjort varumärket känt och tvingat bolaget att satsa på datasäkerhet, enligt finska representanter för teknologijätten.
— Varumärkesmedvetenhet skapar inkomster. Nu vet åtminstone alla vad Huawei är, säger Aarnikka.
Publiciteten kring bolaget har oftast inte varit speciellt positiv. USA:s regering har pekat ut Huawei som ett säkerhetshot på grund av kopplingar till den kinesiska staten, speciellt efter en kinesisk lag från 2017 som kan tvinga kinesiska företag att bistå staten med underrättelseverksamhet.
Huawei bygger bland annat kritisk infrastruktur som 5G-nätverk runtom i Europa. Flera europeiska länder har reagerat och bland annat Sverige jobbar på en lag, som enligt SVT :s källor kan stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden.
Välkomna i Finland
I Finland är inställningen mot Huawei inte alls fientlig, tycker Aarnikka. Han tror att finländarna helst vill diskutera och skapa sig en bild av helheten innan de drar sina slutsatser.
— I Finland kanske det finns en kultur av att försvara dem som blir retade, säger Aarnikka.
Anser du att kritiken mot Huawei handlar om att retas?
Granskat källkod
Efter uppståndelsen har både stater och bolag krävt att få granska Huaweis utrustning och källkod. Aarnikka säger att hans arbetsbild har förändrats på grund av all uppståndelse.
— Tidigare gick jag till kunderna och sålde våra lösningar. Nu går jag allt oftare till kunderna för att förklara att vår utrustning är säker, säger Aarnikka.
Enligt Mika Lauhde, vicesäkerhetsdirektör vid globala Huawei, har granskningarna tvingat bolaget att satsa mer på datasäkerhet, vilket ger Huawei en konkurrensfördel då höga säkerhetskrav också riktas mot konkurrenterna.
— Datasäkerheten har länge sackat efter i Europa. Men nu tar man riskerna på allvar och förbättrar både datasäkerheten och skyddet av personuppgifter, delvis tack vare diskussionerna om Huawei, säger Lauhde.
Teknologijätten Huawei
Den kinesiska teknologijätten grundades 1987.
Huawei är världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning.
Flera länder har blockerat bolaget från att bygga eller bidra med komponenter till 5G-nätverk på grund av oro för kopplingar till den kinesiska underrättelsetjänsten.
USA har också riktat sanktioner mot bolaget, vilket bland annat innebär att Huaweis nya telefoner inte kommer att ha Googles applikationer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.