Hovrätten går på tingsrättens linje – Ålands landskapsregering döms till miljonskadestånd för elhybriden

Åbo hovrätt har i dag, onsdag, avkunnat sin dom i målet om den avbeställda elhybridfärjan. Hovrätten går på samma linje som tingsrätten och dömer Ålands landskapsregering för avtalsbrott och att betala 10,5 miljoner euro i skadestånd till Finferries och Ansgar.
Den enda ändringen som hovrätten gör är till konsortiets fördel: man höjer debiteringsgrunden till 270 euro per timme, vilket innebär en total höjning av ersättningen av konsortiets rättegångskostnader i tingsrätten med 15 000 euro.
Konsortiets rättegångskostnader i hovrätten fastställs till 150 486,38 euro med ränta, även dessa måste landskapsregeringen stå för.
Tomas Lindqvist, vd för Ansgar, är lättad över domen, men säger samtidigt att det är otroligt tråkigt att ålänningarna står utan en ny elfärja.
– Det är skönt att ha fått beskedet och att hovrätten går på tingsrättens linje och det som vi alltid har sagt. På samma gång är det otroligt tråkigt, rent av sorgligt, att vi hållit på och arbetat med det här helt i onödan, säger han till Nya Åland.

Det bästa scenariot hade varit att inte behöva gå genom tvisten alls, menar han.
– Vi är förstås nöjda med domslutet, men det hade varit ännu bättre om vi hade fått köra med vår nya elfärja. Nu får inte ålänningarna någonting.
Personligen är han övertygad om att deras elfärja hade gjort succé i dag.
– Vi hade nog haft den andra eller tredje färjan i planeringsstadiet redan. Som vi ser det var det en väl utförd upphandling och stjärnorna stod helt rätt när ett åländskt bolag vann i konkurrens med utländska aktörer, säger Tomas Lindqvist.
Elhybridfärjan beställdes av den den då sittande landskapsregeringen i september 2019. Avtalet hade ett totalvärde på 72,870 miljoner euro.
Den efterföljande landskapsregeringen, alltså som satt perioden 2019-2023, hävde avtalet i januari 2020.
Finansministern: ”Inte det minsta överraskad”
När Nya Åland når Ålands finansminister Mats Perämaa (Lib) har han ännu inte hunnit räkna på de exakta utdömda beloppen i domen, men han konstaterar att hovrätten i stort sett följt tingsrättens bedömning.

– Om man säger så här: Jag är inte det minsta överraskad. Tingsrätten var väldigt entydig och även om det fanns en viss diskussion kring diskonteringsräntan, alltså hur man kostnadssätter risker i att uppbära vinst, men hovrätten gick precis på tingsrättens linje.
Vad innebär domen för budgetarbetet?
– Jag har ställt frågan inför domen så vi hade en viss förberedelse. Landskapsregeringen räknar med att vi kan gå till lagtinget för att äska medel för det här i form av en tilläggsbudget. Vi saknar lag för utbetalningar till tredje part, normalt betalar man ut kostnader som grundar sig på lag eller lagtingsbeslut.
Mats Perämaas bedömning är att förslaget kan lämnas till lagtinget om några veckor.
Carin Karlsson/Fredrika Fellman
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.