Houtskärsbor samlar namn för skola i Träsk — rektor Örjan Ohls: Träsk har många fördelar


Örjan Ohls är rektor för Träsk skola, som det här läsåret är församlingens hyresgäst i Näsby i Houtskär. Foto: Anja Kuusisto
I Houtskär diskuteras Träsk skolas framtida öde livligt, speciellt efter senaste vecka då det framkom att Pargas stad och församlingen förhandlar om ett nybygge för skolan i Näsby. Det togs också upp på bildningsnämndens möte.
På onsdagen startades en namninsamling till förmån för att ”Skolans placering skall vara i Träsk”. Insamlare är en grupp privatpersoner kallade ”Skolan i Träsk”.
Skolans personal har tidigare liksom Houtskärsnämnden uttryckt att den helst vill flytta tillbaka till byn Träsk, därifrån skolan det här läsåret är i exil. Skolan verkar nu inhyrd i Församlingshemmet i Näsby. Vi ringer till skolan.
Hur har man i skolan reagerat på att staden och församlingen förhandlar om ett nybygge i samband med daghemmet?
— Alla fungerande lösningar är bra, men vi har i varje fall förstått att något beslut inte ännu är fattat, säger skolans rektor Örjan Ohls.
Bollhall, miniarena och bra skolgård finns färdigt i Träsk
Så länge man inte vet tillräckligt om planerna är det svårt att ha en exakt ståndpunkt, säger Ohls, men han tycker ändå att det finns många fördelar som talar för Träsk, där det gamla skolhuset ligger.
— Bollhallen finns bredvid, en miniarena har vi, en spånbana, fina klätterställningar och överlag en bra skolgård plus skogen intill. Med tanke på allt det ifrågasätter jag nog att byta plats för skolan.
— Också med tanke på den respons vi får till skolan är det ifrågasatt. Vid senaste föräldramöte kan man nog säga att åsikterna var 100 procent för Träsk.
Näsbys fördelar är närhet till strand och bibliotek
I Näsby finns också fördelar, såsom närheten till stranden och till biblioteket, det är väl ungefär det, säger Ohls.
Skulle staden trots allt gå in för att det är i Houtskärs centrum, Näsby, som skolan ska placeras så hoppas han i varje fall att staden inte enbart är hyresgäst i ett bygge som församlingen finansierar.
— Jag förstår att det är pengar som talar här också. Men ett skolhus är väl ändå något som staden bör ha? Eller åtminstone vara delägare i, inte enbart hyresgäst. Jag hoppas också att inte pengarna styr så starkt att det är någon annan part än staden som avgör var dess skolor ska ligga.
I dessa ekonomiskt hårt trängda läge, förvånas jag av följande uttalande av rektor Örjan Ohls, ”Men ett skolhus är väl ändå något som staden bör ha? Eller åtminstone vara delägare i, inte enbart hyresgäst.”
Det är ju just i sättet att se på vad som ”staden ska ha, eller inte ha”, vi behöver få in ett nytänkande.
Jag tar här inte ställning till placeringen av skolan i Houtskär, men jag hoppas man börjar inse att staden inte behöver äga allting.
Ett exempel på hur staden kan samarbeta med andra aktörer vad gäller skolor, är Sunnanbergs skola som är inhyrd i Koupo lägergård.
Personligen förespråkar jag alltså samarbete som med säkerhet, på lång sikt minskar stadens fastighetsutgifter