Förflytta dig till innehållet

Houtskärs miljödag motsvarade förväntningarna

Publik. Foto: Yascha Gilbert


Pro Houtskärs miljögrupp ordnade dagen tillsammans med Houtskärs kulturgille. Cecilia Björkstam, ordförande för miljögruppen, var väldigt nöjd med resultaten.
– Genom miljödagarna vill vi ta upp lokalt betydande miljöfrågor, berättar hon.
– Avfall, fågelliv, natur och vatten är viktiga för oss i Houtskär.
– Den här dagen motsvarade alla förväntningar. Man fick en jättebra helhetsbild av Östersjöns tillstånd och dessutom insikt i just Skärgårdshavet.
Björkstam var speciellt glad över att det kom fram hur lokalbefolkningen kan hålla sig engagerad.
– Varje liten sak som man kan göra är otroligt viktig. Samarbete ger bäst resultat.
– Vi fick dessutom experternas kontaktuppgifter och kunskap om var man kan söka mera information.

Cecilia Björkstam. Foto: Yascha Gilbert

Engagerad publik

I publiken satt Houtskärsbon Jan Göransson som ursprungligen är från Sverige men har bott här i ett år. Göransson upplevde miljödagen som väldigt nyttig och viktig för lokalbefolkningen.
– Jag är här för att jag vill kunna ta min del av ansvaret. Östersjöns tillstånd är ett stort och allvarligt problem, och jag vill veta vad jag kan göra för att förbättra situationen.
– Det är ett väldigt givande evenemang som ökar förståelsen hos lokalbefolkningen. Att förstå tecken i naturen är ett steg i rätt riktning.
Göransson skulle gärna se någon form av samarbete hos lokalbefolkningen, exempelvis någon form av miljögynnande talko.

”Man märker att människor är genuint intresserade”

Tre projekt presenterades under årets miljödag. Det var Jan Ekebom från miljöministeriet, Heidi Arponen från Forststyrelsen och Ulla Mattsson-Wiklén som är projektledare för Houtskär i utveckling som höll presentationerna.
Ekebom, som lade fokus på de stora problemen med övergödningen i Östersjön, tycker att dagen var mycket givande.
– Det var absolut värt att komma hit. Publiken var väldigt engagerad och kom med många intelligenta frågor. Flera experter hade även kommit för att lyssna och diskutera.
– Man märker helt klart att människor är genuint intresserade och de kan redan mycket om dessa miljöfrågor.
Ekebom upplever att folk överlag har förstått allvaret i Östersjöns tillstånd och har sett förbättringar redan.
– Uppskattningen är att det kommer att ta mellan trettio och hundra år för Östersjön att repa sig, men jag har redan sett förbättringar.
– Man kan jämföra Östersjön med en patient. Tidigare var patienten på intensivavdelningen och situationen såg ödesdiger ut. Nu håller patienten på att bli frisk.

Jan Ekebom. Foto: Yascha GIlbert


Heidi Arponen presenterade resultaten av ett havsinventeringsprojekt som inleddes år 2004. Genom projektet har det producerats stora mängder ny information om arter och deras utbredning.
– Jag är väldigt nöjd med den här dagen. Det är jättebra då lokala människor är intresserade.
– Det är givande för vår verksamhet och samtidigt får andra information.
Arponen, som är en utbildad marinbiolog, älskar att berätta för folk om projektet.
– Människor ser inte vad som finns under vattnet. Genom att dela med oss av information om det ökar det intresse hos andra.
– På adressen vieraslajit.fi kan man rapportera om nya arter som man har upptäckt. Det är viktigt för oss att folk bidrar till kartläggningen av arter i Östersjön.
– Alla observationer är viktiga, vi hinner inte med allting själva, förklarar hon.

Heidi Arponen. Foto: Yascha Gilbert


Houtskärs miljödag har ordnats årligen i femton år. På grund av hettan dök inte så många som vanligt upp, men det satt ändå kring trettio människor i publiken.
Förutom den årliga miljödagen har gruppen arbetat med ett projekt för att förbättra vattentillståndet i Hålax Vik vid Näsby i Houtskär.
– I samarbete med andra gjorde vi bland annat vatten- och bottenprov i viken mellan åren 2008 och 2015. Vid slutet av projektet hade vi sett en förbättring, berättar Björkstam.
Projektet Houtskär i utveckling har också fått mycket bra feedback och publiken applåderade Mattsson-Wikléns stora insats. ÅU skrev mera detaljerat om projektet i juni.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter