Hotell, parkering, boende, ungdomslokal, Östersjöcentrum – politikernas idéer för Ämbetshustomten i Dalsbruk är många

Några stora grushögar är vad som är kvar av Ämbetshuset i Dalsbruk efter höstens rivningsarbeten. För övrigt kvarstår en fin tomt på paradplats i Dalsbruk – med kolugnarna på ena sidan, gästhamnen på den andra – och frågan om vad som ska finnas här i framtiden.
För att få en uppfattning om hur politikerna tänker i bland annat den här frågan skickade ÅU ut en enkät till samtliga fullmäktigeledamöter i Kimitoön.
I det här skedet går åsikterna delvis isär bland de 20 som svarat, även om många anger även det självklara: det som byggs här ska fungera bra ihop med omgivande verksamhet, speciellt gästhamnen, och det ska vara något som gagnar lokalbefolkning, turister och fritidsbor och med det hela Dalsbruk.
20 svarade på ÅU:s enkät
ÅU:s enkät till Kimitoöns 27 fullmäktigeledamöter besvarades av 20.
- Svenska folkpartiet: 10 av 13 svarade
- Socialdemokraterna: 3 av 5 svarade
- Vänsterförbundet: 2 av 2 svarade
- Fri Samverkan: 1 av 2 svarade
- Centern: 1 av 2 svarade
- De Gröna och Sannfinländarnas bägge representanter svarade, samt obundna Janne Salonen.
Frågan denna artikel baserar sig på lyder så här: Vad tycker du lämpar sig bäst för Ämbetshustomten i Dalsbruk?
Övriga enkätfrågor återkommer ÅU till.
Nej till markethallar och parkering
Flera av politikerna kan tänka sig mindre affärslokaler här, men starkt nej till stora markethallar säger till exempel Tomy Wass (VF), Daniel Wilson (SFP) och Janne Salonen (obunden). Ingen av de svarande talar för det alternativet. I en ÅU-artikel i våras säger dock både S-kedjan och Kesko att de har ett visst intresse för tomten.
Något annat fler politiker tar avstånd från är att tomten skulle användas som parkeringsområde, till exempel Eva-Stina Hellbom (SDP). Partikamraten Ingmar Forne svarar dock på frågan att parkeringsplatser behövs i Dalsbruk, sannolikt invid gästhamnen.

– Jag är öppen för olika lösningar, men inte för parkområde eller parkeringsområde på kommunens finaste tomt, säger Roger Hakalax (SFP).
Det finns fler som inte utesluter parkering här. Kim Wendelin (SFP) anser att här kunde byggas ett mångsidigt servicehus för olika aktiviteter, med till exempel bilparkering undertill. Under lågsäsong kunde detta enkelt förvandlas till mäss- och försäljningsplats. Vidare kommer Wendelin med idéer som hamn- och turistkontor, Alko, apotek, plats för mindre företag, ungdomslokal, bowling och hotell.
Affärsverksamhet och boende
En kombination av kommersiell verksamhet och bostäder kan fler politiker tänka sig på tomten, bland annat SFP:arna Johan Fredriksson och Helena Fabritius samt Kalevi Kallonen från Centern. Carita Backas (SFP) tänker sig affärsverksamhet eller bostäder i samarbete med privata intressenter.
– Utrymmen för kreativa näringar, attraktiva bostäder och ett informativt Östersjöcentrum, fyller Ghita Edmark (SFP) på.
– Seniorbostäder, svarar Esko Antikainen (VF).
En liknande idé som Edmark har Janne Salonen: ett naturcentrum med fokus på Skärgårdshavet, som skulle fungera som porten till Skärgårdshavets nationalpark.
Salonen talar vidare för en karakteristisk träbyggnad, där det kunde finnas exempelvis närmat, hantverk, plats för lokal konst, kanske en konsertsal, kanske en ungdomsgård.

Satu Söderström (Sannf) poängterar vikten av att lyssna på dem som bor i området, men kastar fram som idé en täckt elektrisk utomhusmarknad där skärgårdsprodukter kan säljas året om.
Marianne Jokinen (Gröna) tycker att Ämbetshustomten är ett skyltfönster för viktiga värden i kommunen:
– Vad vill vi ska synas som första prioritet – business, turism, kultur eller ett boende av hög standard för den åldrande befolkningen?
Sociala utrymmen för gästhamnen
Maria Manelius (Fri Samverkan) har en av de konkreta idéerna:
– Jag anser att byggnaden kunde inrymma sociala utrymmen för gästhamnen, så att man skulle få bort de små husen från strandpromenaden. Gärna kunde här också finnas träd, buskar och planteringar.
Manelius hoppas på bra idéer från investerare för tomten. Kalevi Kallonen poängterar att projektet i sin helhet måste vara privat, medan kommunen i egenskap av tomtägare kan välja aktörer.
Kommundirektör Strandberg: ”Ärendet är inte brådskande”
Kimitoöns kommun har bland annat under evenemanget September Open samlat in idéer för Ämbetshustomtens framtid. Enligt kommundirektör Erika Strandberg var idéerna av varierande slag: allt från hotell, spa, seniorhus och ishall till dansbana och allaktivitetshus föreslogs.
Men även seriösa intressenter från olika branscher för kommunen som bäst diskussioner med.
– Vi försöker hitta fler intresserade och diskutera med dem. Flera stycken är intresserade, och vi har också fått förslag från såväl invånare som föreningar, säger Strandberg.
Hon poängterar att ärendet inte är brådskande.
– Det här får ta den tid det tar, säger Strandberg.
Aktuellt just nu är dialog med politikerna, så att en gemensam vilja så småningom formas. Liksom Strandberg tidigare sagt till ÅU är det en försäljning av tomten man siktar på, men förstås är det angeläget för kommunen vilken typ av aktivitet som bedrivs här framöver.
Än så länge är man inte så långt i diskussionerna att en beredning av ärendet är aktuell.

Det här säger detaljplanen
Enligt ikraftvarande detaljplan är Ämbetshustomten planerad som kvartersområde för affärsbyggnader.
Här är det tillåtet att placera en detaljhandel med en våningsyta på högst tusen kvadratmeter.
På kvartersområdet kan man också ha utrymmen för service, bibliotek, café, utställningar och specialvaruhandel samt annan kundservice.
Den totala tillåtna våningsytan på tomten är 2 800 kvadratmeter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.