Hotade kulturlandskap kartläggs på Kimitoön — många arter är utrotningshotade


Den lilla blåklockan trivs på de kulturlandskap som är hotade. Foto: Liina Salonen
Många värdefulla kulturbiotoper i Egentliga Finland hotar att försvinna. Orsakerna är bland annat eutrofieringen och att landskapen växer igen.
Upp till en fjärdedel av de arter som är utrotningshotade i Finland lever på dessa biotoper. På en kvadratmeter kan man hitta upp till 40 växter.
Förutom blommor trivs gräshoppor, fjärilar och andra smådjur i biotoperna som är livsviktiga för dem.
En av de viktigaste åtgärderna för att upprätta biotoperna är att låta nötkreatur beta på dem. Betet håller landskapen öppna och hindrar dem från att växa igen.
Det är också viktigt att meja gräs för att ge de sällsynta arterna mera utrymme, säger NTM-centralen i ett pressmeddelande.
NTM-centralen kartlägger nu dessa områden i Egentliga Finland och Satakunta. I Egentliga Finland koncentrerar man sig på Kimitoön och Salotrakten, i Satakunta bland annat på områdena kring Raumo och Björneborg. Kartläggningen finansieras av Miljöministeriet.
Markägarna får information om kartläggningens resultat och om man kan man få ekonomiskt bidrag för vidta åtgärder för att sköta om landskapen. NTM-centralen ger också råd och tips på vad man kan göra.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.