Förflytta dig till innehållet

Hot mot myndigheter allt vanligare – ”Låt ordningsvakter övervaka kommunfullmäktiges möten”

Säkerhetshoten mot myndigheter och offentliga lokaler har ökat de senaste åren. Det uppger finansministeriet, där en utredningsgrupp för hantering av kommunernas säkerhet nu har avgett sin slutrapport.

Vården och utbildningssektorn lyfts fram som sektorer där det är särskilt viktigt att hitta lösningar på problemet med våldsamma och hotfulla situationer.

Enligt rapporten upplever kommunalt anställda fler hotfulla och våldsamma situationer än andra som arbetar inom den offentliga sektorn. Även förtroendevalda i kommunerna utsätts för trakasserier och hatretorik.

”Utöka väktarnas befogenheter”

Arbetsgruppen slår fast att frågan inte kan lösas av de enskilda kommunerna. Det krävs samarbete med staten.

Gruppen föreslår att ordningsvakternas befogenheter ska utvidgas inom social- och hälsovården så att vakterna får rätt att göra förebyggande säkerhetsvisitationer.

Rapporten föreslår även att det ska kunna finnas ordningsvakter vid offentliga sammanträden för kommunfullmäktige och samkommunernas högsta organ.

Att förverkliga de här förslagen kräver ändringar i lagstiftningen, konstaterar arbetsgruppen.

Paatero: ”Alarmerande!”

Ett annat problem, menar arbetsgruppen, är att hotfulla situationer inom det kommunala ofta inte anmäls. Här måste praxis förbättras och det måste bli enklare att göra anmälningar.

Samtidigt måste personalen få mer utbildning i hur man möter hotfulla och våldsamma situationer.

Kommunminister Sirpa Paatero säger att rapporten är alarmerande.

— De som betjänar människor i kommunerna och som sköter kommuninvånarnas ärenden i egenskap av förtroendevalda förtjänar arbetsro. Det är viktigt att staten och kommunerna tillsammans snabbt hittar effektiva medel för att trygga verksamheten i kommunerna, säger Paatero i ett pressmeddelande.

I arbetsgruppen har det bland annat suttit representanter för flera ministerier, kommunerna, polisväsendet, utbildningssektorn och vårdsektorn. Även experter på säkerhetsfrågor har deltagit i arbetet. Till sin hjälp har de bland annat haft undersökningar av säkerhetsläget i kommunerna, arbetshälsorapporter och statistik om säkerhetsincidenter hos offentliga aktörer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter