Förflytta dig till innehållet

Höstmys framför skärmen – trio tipsar oss om sevärda serier

Pressbild/Marica Rosengård/Robin Sjöstrand
Dan Lolax, Andrea Reuter och Krister Lindberg.

Hösten är här, du kanske tillbringar mer tid inomhus? ÅU bad om tre serietips, serier du ser från streamingtjänster när du själv vill. Det är Andrea Reuter, Dan Lolax och Krister Lindberg som bjuder på sina tips:

Andrea Reuter gillar Älska mej och tipsar också om dokumentär om hur filmer görs

kvinna och man står nära varandra, skådespelarePressbild
Älska mig visas på Yle Arenan.

Andrea Reuter är filmproducent, bland annat bekant som producent för filmen Tove, filmen om Tove Jansson. Hon jobbar nu som producent för All Things Content. ÅU:s läsare tipsar hon om följande serieupplevelser:

Älska mig, Yle Arenan

Älskade första säsongen av den här realistiska serien om kärlek, kände verkligen igen mig i huvudpersonen Clara som spelas av seriens briljanta skapare Josephine Bornebusch. Andra säsongen är mörkare, men tonträffen lika stark, allting från dialog till historia till skådespeleri är verkligen fullträffar. 

Love on the Spektrum, Netflix.

Australiensisk dejtingserie där personer på autismspektrat dejtar. Det är underhållande, rörande och finkänsligt gjort. Och på köpet lär en sig massor om hur det är att leva med diagnosen.

The Movies that Made Us, Netflix
Dokumentärserie med bakgrundshistorierna kring hur olika filmer gjordes. Är extraförtjust i avsnittet om Dirty Dancing (som ju är en en feministisk milstolpe till film med världens bästa slutscen), men alla avsnitt bjuder på insiktsfulla sammanhang och kul trivia för filmintresserade

Dan Lolax tycker om humorn i Only Murders in the Building

skådespelare kuckar fram bakom skärmarPressbild
Serien visas i Netflix.

Dan Lolax som jobbar som chefredaktör på Kommuntorget.fi och är tidigare ÅU-journalist är en hejare på serier. Han tipsar om både krim och komedi:

Only Murders in the Building. Disney+
Steve Martin och Martin Short är giganter inom amerikansk film- och tv-komik. De får bra uppbackning av Selena Gomez i den här sevärda komediserien om tre osannolika vänner som lyssnat för mycket på true crime-podcast.

Mare of Easttown. HBO Nordic Mordmysteriet är spännande nog, men den här miniserien sticker ut tack vare det vardagliga. Kate Winslet är polisen Mare Sheehan som dras med personliga problem medan hon försöker göra sitt jobb i en småstad där alla känner alla.


Midnight Mass. Netflix Regissören Mike Flanagan har tidigare framgångsrikt, inom skräckgenren, behandlat teman som sorg och skuld. Den här serien, om ett djupt religiöst och isolerat ö-samhälle, är en ojämn historia, men intressant och värt en chans.

Krister Lindberg lyfter fram en annorlunda sjukhusserie och dansk thriller

Följande tre tips står Krister Lindberg för. För ÅU:s läsare är han bekant som vår filmkritiker.

Love Child. Australien. Arenan
Love Child bygger på verkliga händelser; sjukhuset Stanton House var 1951- 75 ett ”hem” för unga ogifta gravida kvinnor. Oftast var det föräldrarna som, för att undgå vanära, gömde sina döttrar där. När barnet var fött blev det adopterat. Serien utspelas första hälften av sjuttiotalet; tidsbilden är trendig med populärmusik och mode. Men inte glättig, via de trevliga skådespelarna får vi en mångsidig bild av världen då, inte bara av Australien.
Huvudrollen Joan Millar, som gestaltas nyansrikt av Jessica Marrais, kommer tillbaka som fem före färdig läkare från England, och… Första säsongen påminner om en thriller. Samhället, samhällena och personerna samt konflikterna utvecklas säsong för säsong.

Pressbild
Kastanjemannen visas i Netflix.

Kastanjemannen. Danmark. Netflix.
En ny dansk thriller av hög kvalitet av Sören Sveistrup (”Brottet”). Ett spännande och annorlunda drama, ett seriemördarmysterium, igen. Med överraskningar och med atmosfär. På samma sätt som i ”Bron” i tiderna.

Den ensamstående mamman Naia Thulin (Danica Curcic) utreder mord (signerade med dockor av kastanjer), från 1987, i dag och framöver med assistans av Mark Hess, före detta Interpolagent (Mikkel Boe Følsgaard) och kriminalteknikern Simon Genz (David Dencik).
Ett minus dock; våld är otäckt och särskilt när barn och kvinnor utsätts. Men serien är välspelad, intelligent och riktigt spännande. Man vet aldrig vart det otroliga eller ologiska lutar.

This way up. Storbritannien. Arenan.
Brittisk humor om än grov i lämpliga portioner, à 23 minuter. Komik i balans med en illustration av ensamhet, och av att må psykiskt dåligt.

Irländska Aine bor i London där hon tar sig tillbaka till livet efter ett sammanbrott; hon undervisar och hon träffar män. Aisling Bea, som spelar huvudrollen, har skrivit ett intelligent, överraskande och underhållande manus. Systern Shona spelas finurligt av Sharon Horgan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter