Hon vill hålla svenskan i Finland vid liv


Konstnärligt bollplank. Det kommer Tove Appelgren vara åt ÅST:s teaterchef. Foto: Mia Hämäläinen
För att försvara svenska språkets ställning i Finland behövs inte enbart politiska beslut och aktiva beslutsfattare.
Det behövs sådana som använder språket. Som visar på dess vikt, betydelse och möjligheter.
En sådan person är Tove Appelgren. Hon är arbetar med text på svenska och brukar det svenska språket för att ge tillvaron ett rikare innehåll.
Hon skriver teater på svenska, böcker på svenska och verkar för att dessa texter ska nå ut.
– Språket är ett symptom på kulturen. Har vi inte en levande kultur, då behövs inget språk, säger Tove Appelgren.
Och påminner: Det samma gäller för finskan. Ett litet minoritetsspråk som behöver hållas levande.
För den breda publiken är Tove Appelgren mest känd som författare till de populära och prisbelönta barnböckerna om Vesta-Linnéa, översatta till flera språk.
Men hon verkar på ett mycket bredare plan. Bland annat genom Teater Taimine, som i 15 år gett finlandssvenska barn och unga teaterupplevelser med fästpunkt i deras egen samtid.
– Om man vill bevara finlandssvenskheten har den språkbärande kulturen i form av litteratur, teater och film en avgörande betydelse, säger Appelgren.
Barn och unga behöver vänjas vid teater.
– Det är ytterst sällsynt att en person i åldern 30+ som aldrig sett teater som ung plötsligt får ett uppvaknande och blir kulturintresserad, säger Appelgren.
Teater Taimine – och all turnéverksamhet där teater och kultur förs ut till skolorna – har en avgörande betydelse.
– Då når teatern demokratiskt ut till hela årskurser av barn. Inte enbart till dem som har kulturintresserade och aktiva föräldrar.
Taimine uppför endast nyskriven dramatik.
– Barnen ska kunna återkoppla det som sker på scenen till sitt eget liv. Det finns många ljuvliga klassiker, men som dramatiker vill jag undersöka vår samtid, säger Appelgren.
Konstens och kulturens främsta syfte är inte pedagogiskt. Barnteater eller barnlitteratur handlar inte om att uppfostra, komma med sedelärande berättelser.
Den uppfattningen lever ändå stark i en föreställningsvärld där man också tycker om att mäta resultat.
– Konsten eller kulturen är inte mätbar. Man kan inte kontrollera vilka eventuella resultat man har nått, säger Appelgren.
I stället kan till exempel teatern fungera som en spegelyta.
– Som teaterarbetare har jag lyckats om en enda ung person tack vare en föreställning nått insikten om att ”jag är inte ensam”. Någon annan har tänkt på samma sätt, upplevt samma sak. Upplevelsen av teatern blir att någon har kunnat sätta ord på det man själv gått och burit på – eller inte ens vetat att man burit på förrän nu.
Teater och litteratur – eller egentligen alla konstformer – ger oss möjlighet att möta också sådant som vi själva inte varit med om.
– Man behöver inte uppleva allt här i världen själv. Också insikter som bjuds via teater och film får oss att mogna som människor, säger Appelgren.
Att bra barnteater eller -litteratur sällan skrivs med ett pedagogiskt mål för ögonen betyder inte att den inte stöder utvecklingen som människa.
– All bra konst har något att säga.
Tove Appelgren lämnade Åbo, sin födelsestad, för 25 år sedan. Hon flyttade till Helsingfors.
Där samlade hon mod under ett par år för att våga söka till Teaterhögskolan. Det blev regilinjen på finska och napp på första försöket att komma in.
Tillbaka till Åbo återvände hon 2015. Hon hade inlett studier i psykologi vid Åbo Akademi och så småningom flyttade hela familjen till Åbo.
Efter 18 år som frilansare i kulturbranschen har hon nu ett fast jobb, som dramaturg vid Åbo svenska teater sedan 1 januari 2018. Kontraktet är på ett år, med möjlighet till fortsättning.
– Jag vill nosa mig fram till vad ÅST kan få ut av mig. Vad jag kan erbjuda med mina texter, min samlade erfarenhet och mina kunskaper, säger Appelgren.
Det första arbetsprovet står för dörren: den 22 mars har monologen ”Honey” premiär med text och regi av Tove Appelgren.
”Honey” är en pjäs riktad till vuxna.
– Jag tycker att det är roligt att växla mellan dramatik för ungdomar och för vuxna – det senare har ÅST uttryckligen beställt av mig.
Visionerna för vad ÅST ska vara lämnar hon åt teaterchefen.
– Min roll är att vara hans konstnärliga bollplank.
Som dramaturg och konstnär upplever Appelgren ett ansvar för att följa med sin samtid.
– Det gäller att hela tiden hålla tentaklerna ute: vad sker i samhället?
Samtidens rörelsemönster behöver också speglas av konsten, av teatern.
– Jag är mest intresserad av teater som är förankrad här och nu. Mycket i människan är beständigt – känslor som kärlek och svartsjuka och glädje – men omgivningen förändras. Jag tänker mig till exempel att det skulle vara vanskligt att sätta upp en samtida ungdomspjäs utan IT.
Att vara tillbaka i Åbo känns bra. Staden har utvecklats mycket under de 25 år som Appelgren bodde annanstans.
– Lyckokänslorna av att vara tillbaka i Åbo har inte mattats av. Staden verkar ha fått en ny självkänsla. Jag tror att kulturhuvudstadsåret 2011 gjorde mycket gott för staden.
Tove Appelgren
- Aktuell som: Nyanställd som dramaturg vid ÅST
- Född: 1969 i Åbo
- Utbildning: Regissör från Teaterhögskolan, studerar psykologi vid Åbo Akademi
- Familj: Man och sju barn, två blandrashundar
- Karriär i urval: frilansare inom teater i 25 år, starkt knuten till barn- och ungdomsteatern Taimine, biträdande chef och chef för Lilla Teatern i Helsingfors 1996-2000, barnboksförfattare känd för serien om Vesta-Linnéa
- När jag inte jobbar: dricker kaffe, vill och behöver läsa mera skönlitteratur
- Läser helst: mycket deckare, inför nya pjäsen ”Honey” har jag nördat in mig på chick-lit
- Lyssnar på: Romaner i en ljudboksstream
- På somrarna: gärna på stuga i Nagu, har sommarjobbat som ung på Öboden och också två somrar som sommarfågel på Pargas Kungörelser
- Favoritplats i Åbo: Gamla huvudbiblioteket, dofterna och ljuset påminner mig starkt om min barndom i Åbo
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.