Förflytta dig till innehållet

Hon tog droger och tappade bort sig själv i 20 år – i dag är hon erfarenhetsexpert

Hela gänget. Erfarenhetsexperterna presenterade sig själva och höll tankeväckande föredrag framför anhöriga och vänner i lördags. Här får de några avslutande ord av My Ström-Rantamäki, utbildare på KRAN.

– Vi har tagit tillbaka makten över vår historia och över den vi är, och vi har formulerat våra både unika och gemensamma erfarenheter, till berättelser som kan delas. Delas med andra, för att förhoppningsvis stärka, stötta, visa och leda vägen för dem som, liksom oss, har erfarenheter av psykisk ohälsa och missbruk, säger Ingis Nystedt.
Hon är en av de som just slutfört organisationen KRAN:s utbildning i att bli erfarenhetsexpert i Åbo, och deltog i det avslutande seminariet i Aurelia på lördagseftermiddagen.
Det märks tydligt att de nyblivna erfarenhetsexperterna verkligen lärt sig hur man formulerar erfarenheter till berättelser som kan delas och förstås.
När Nystedt, Camilla Nyholm, Anton Plogman och Tom Lund berättar delar av sina historier är det medryckande, mycket tankeväckande och stundvis humoristiskt.

Redo. Nyblivna erfarenhetsexperter som har viktiga historier att berätta. De gick KRAN:s utbildning i Åbo. Från vänster Tom Lund, Camilla Nyholm, Anton Plogman och Ingis Nystedt.


Anton Plogman från Vasa har diagnosen ADD, en form av ADHD utan överaktivitet. Uppmärksamhetsproblem, impulsivitet och underaktivitet listas som symptom på ADD.
Plogman berättar om idéerna som dyker upp i huvudet med våldsam hastighet.
Han berättar om tankarna som svämmar över och distraktionen som leder till problem med att få saker gjorda; allt från bokföring till att göra saker och ting i rätt ordning på morgonen.
Han berättar om skorna som han tappar bort och sedan hittar i frysen.
Åhörarna skrattar åt skoincidenten och Plogman själv likaså.
I skolan trodde de att han hade läs- och skrivsvårigheter. Han fick därför ofta bara sitta och lyssna för att ”slippa skriva”.
Men det var den sämsta möjliga lösningen. Då tappade han fokus totalt.
I dag kontrollerar Plogman sin ADD och han dricker inte längre alkohol som han tidigare upplevde att hjälpte honom att uttrycka sig.
Han har också lärt sig att ta tillvara på sin förmåga att ”hyperfokusera”, det vill säga stänga in sig i ett rum och jobba för fulla muggar, låta inspiration och kreativitet flöda.
– Det finns inget positivare än det.
Tom Lund från Nykarleby var ”minst och magrast” i skolan. Han mobbades.
– Jag undrade varför just jag blev mobbad. Det tog sjukt.
Han började både röka och dricka.
– Efter veckoslutet fick jag ryggdunkningar och beröm. Det värmde. Jag var accepterad.
Lund berättar hur det gick till då han i vuxen ålder tog hjälp av psykvården för första gången. Mest fokuserade han på att ingen skulle se honom.
Det fanns en skogsdunge bakom enheten där han sökte hjälp. Han lämnade cykeln och smög genom dungen fram till dörren.
Väl på plats hos psykologen kunde han bara tänka på en enda sak; hur skulle han komma ut därifrån osedd?
Fanns det någon bakdörr?
Psykologen pratar, Lund lyssnar inte och svarar svävande på frågorna.
När han beger sig iväg efter sessionen tar han sats och springer ut.
I dag är han nykter och har barn. Det var när han fick dem som han till fullo förstod att det fanns något i världen att kämpa för. Han insåg också att han inte ville kämpa enbart för deras skull, utan även för sin egen.
Han behandlades på en psykiatriavdelning i Vasa och funderade: Kan slutnotan för dåligt självförtroende, mediciner och psykologer, verkligen kosta så här mycket?
– Svaret var ja.

Efter veckoslutet fick jag ryggdunkningar och beröm. Det värmde. Jag var accepterad.

Ingis Nystedt kommer från Sverige men flyttade till Åland för fyra och ett halvt år sedan. Hon har nyligen fyllt femtio och har diagnosen borderline. Borderline innebär i korthet att man har svårt att kontrollera sina känslor och tidvis är emotionellt instabil.
– Det handlar om att lära sig att reglera sina känslor. De väcks lättare och håller i sig längre än hos andra.

Ingis Nystedt kommer från Sverige men flyttade till Åland för fyra och ett halvt år sedan. Hon har diagnosen borderline. Borderline innebär i korthet att man har svårt att kontrollera sina känslor. I dag är Nystedt utbildad erfarenhetsexpert och har kommit underfund med sitt liv.


Med en mamma som missbrukade och syskon som flydde hemmet hade hon en tuff uppväxt. Hon placerades i fosterhem när hon var sju. Där upplevde hon sig varken trygg eller att hon fick tillräckligt med stöd.
Sex år senare vände lyckan tillfälligt. Då fick hon flytta hem till sin sjutton år äldre syster och bo hos hennes familj.
– Jag hade en bra tonårstid. Jag klarade mig.
Men i samma veva fick hon reda på något som dolts för henne.
Hennes pappa dog när hon var fyra år gammal.
Nu fick hon veta att han tagit livet av sig.
När Nystedt hade fyllt 18 kom den första panikångestattacken. Då hade hon just flyttat hemifrån.
Sedan följde ett långt helvete med ångest.
Nystedt klarade sig från att bli missbrukare av droger och alkohol. Många som har borderline missbrukar något – alkohol, mat, sex eller droger.
Däremot utvecklade hon ett självskadebeteende. Hon skar sig själv.
I dag är hon inte arg på sin familj för att de dolde sanningen om hennes pappa.
– De agerade som de trodde att man skulle på den tiden. I dag vet vi bättre, att man ska våga tala om psykisk ohälsa. Pappa var deprimerad och tog livet av sig. Vi måste våga prata om missbruk och om psykisk ohälsa och inte stigmatisera det.
– Inte ens mina närmaste vänner har tidigare vetat att jag har borderline. Men nu är det slut med sån bullshit.
En av de viktigaste sakerna för att komma vidare är att människor vågar fråga hur man mår på riktigt, och faktiskt vågar lyssna på svaret, enligt Nystedt.
– Man behöver inte veta vad man ska fråga, man bara försöker fråga i alla fall.
Utbildningen till erfarenhetsexpert beskriver hon som ovärderlig och något som gett henne mod, självinsikt och styrka. Att ta del av andras historier och få ett nätverk av andra erfarenhetsexperter är positivt.
Nu ser hon många möjligheter för fortsatt arbete. Hon studerar beteendevetenskap på distans och jobbar som erfarenhetsexpert på Åland tillsammans med Camilla Nyholm.

De agerade som de trodde att man skulle på den tiden. I dag vet vi bättre, att man ska våga tala om psykisk ohälsa. Pappa var deprimerad och tog livet av sig.

Även Nyholm, som är från Åland, har en viktig historia att berätta.

Erfarenhetsexpert. Camilla Nyholm har lärt känna sig själv efter tjugo års missbruk. ”Mitt första minne i livet är från när jag är fyra år gammal, det var en känsla av att jag sökte någonting. Det var ett omedvetet sökande efter lugn och ro. Självskadebeteendet lugnade ner mig. När jag missbrukade kunde jag prata utan att stamma, jag som tidigare varit så tyst.”


Som barn var hon alltid tyst. Så tyst att folk undrade om hon var stum. Hon klarade inte av att hålla föredrag utan fick skriva uppsatser i stället.
Hon upptäckte att människor tyckte om henne när hon log.
Så hon log ofta.
I högstadiet blev det svårare. Skolan var mycket större än lågstadiet. Det var 300 elever att försöka anpassa sig till, att försöka göra till lags. Nyholm var en så kallad duktig flicka som byggde sin självbild på andras acceptans.
Det blev omöjligt att vara alla till lags. När hon var 13 började hon dricka alkohol och gled snart ner i drogträsket.
– Jag försökte göra allt jag kunde, göra folk nöjda. Men det blev alltid fel, vad jag än gjorde, säger hon.
Den enda platsen hon kände sig trygg på var hos sin mamma.
Mamman älskade henne men till sist klarade hon inte av att hantera henne. Då blev Nyholm ensam.
Hon bodde i Sverige och lyckades nu som då tillfälligt bli drogfri och nykter. Men hon gled alltid ner i träsket igen.
Hon hade en sambo som misshandlade henne.
Hon startade företag och fick pris för bästa företagare. Men hon jobbade för mycket och blev utbränd.
För tre år sedan fick hon samma diagnos som Anton Plogman: ADD.
I dag har hon insett sanningen om sitt liv, varför det blev som det blev. Det har varit en smärtsam process att inse att hon delvis valt sitt liv själv och att det är en konsekvens av hennes handlingar.
– Mitt första minne i livet är från när jag är fyra år gammal, det var en känsla av att jag sökte någonting. Det var ett omedvetet sökande efter lugn och ro. Självskadebeteendet lugnade ner mig. När jag missbrukade kunde jag prata utan att stamma, jag som tidigare varit så tyst.
För ett år och nio månader sedan började hon med ett tolvstegsprogram som skulle hjälpa henne framåt.
Innan dess drabbades hon av akut blodförgiftning på grund av sitt missbruk.
– Det var en 50-50 chans att jag skulle överleva. Efteråt fortsatte jag faktiskt ändå att ta droger. Men en dag såg jag mig i spegeln och kände inte igen mig själv. Då gick det plötsligt upp för mig vad jag gjorde. Jag gick till akuten och fick hjälp direkt.
Nyholm bröt kontakten med tidigare vänner och skaffade till och med nytt telefonnummer. Under närmare ett halvt år gick hon aldrig ut bland folk på Åland utan höll sig till den öppna avdelningen inom psykvården på ön som hade öppet dagtid.
I dag är hon ännu sjukskriven, men engagerar sig i missbrukarvården på Åland och föreläser om sina erfarenheter.
– Jag tror på att kombinera professionalitet med erfarenheter.
Mette Strauss, verksamhetsledare för KRAN, är stolt över de nyblivna erfarenhetsexperterna. Utbildningen i Åbo var den tredje som organisationen ordnat sedan 2015.
– Fokus ligger på att utveckla självbilden och att bearbeta den egna livshistorian. De som deltar får också ett stödnätverk i Svenskfinland, som gör dem starkare tillsammans. Många är ensamma när de kommer ut från missbrukarvården, och det är viktigt att de bryter kontakten med de som de umgicks med då de tog droger.
Strauss är också glad över att man fått ordna utbildningen i Åbo svenska församlings lokal Aurelia.

KRAN
35-årig takorganisation inom missbrukarvården och det drogförebyggande arbetet i Svenskfinland.
Erbjuder stödgrupper för närstående till missbrukare, stödtelefon och gratis retreater på Snoan nära Hangö.
Har satsat på att utveckla olika tjänster för närstående till missbrukare under de senaste två åren.
Arrangerar erfarenhetsexpertutbildningar sedan år 2015.
Utbildningen i Åbo ordnades för personer som har haft problem med missbruk och/eller psykisk ohälsa eller som är närstående till dessa.
Erfarenhetsexperter kan t.ex. dela med sig av sina erfarenheter i drogförebyggande syfte.
 Mer info på kran.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter