Hon prisas för att ha tagit hand om närmare 1 000 vittnesmål om sexuella trakasserier i Svenskfinland – ”Vi var förvånade att det blev så stort”

Raseborgs Zonta-klubbs utmärkelse ”Kvinnobragd 2023” går till Ekenäsbon Nina Nyman. Nyman var en av initiativtagarna till #Dammenbrister och den som tagit hand om de cirka 950 vittnesmålen om sexuella trakasserier i Svenskfinland som samlades in 2017.
– Feminism är en lagsport så det känns roligt och smickrande men samtidigt väldigt konstigt att få ett personligt pris, säger Nina Nyman.
Största delen i Svenskfinland
Nyman jobbade under åren 2014–2018 som chefredaktör för den finlandssvenska tidskriften Astra. Det var under Astras vingar man administrerade #Dammenbrister uppropet.
När hon ser tillbaka på den omtumlande veckan 2017 minns hon den som både skrämmande och inspirerande.
– Vi var förvånade att det blev så stort. Det hade vi inte räknat med. Det var ett så känsligt material. Vi förstod allvaret i det.
Man samlade in materialet enligt en modell som var etablerad i Sverige genom uppropet #tystnadtagning.
– Men vi hade inte klart för oss var vi skulle publicera vittnesmålen. Vi bestämde oss för att göra en egen sida under Astras hemsida.
Av de cirka 950 vittnesmålen är det flera som innehåller flera incidenter. Så fallen är betydligt fler än vittnesmålen. Största delen har utspelat sig i Svenskfinland.
Kritiska beslut i en chatt
Efter att aktionen var över blev allt material kvar i de fem administratörers privata datorer och de stod inför dilemmat att spara eller radera. Nymans uppgift blev att ta hand om arkiveringen av materialet.
Nu skriver hon sin doktorsavhandling kring materialet i ämnet genusvetenskap vid Åbo Akademi.
– Det är ett rikt material att titta på beträffande hur sexuellt våld går till och framför allt hur det upplevs.
Hon tittar också på beslutsprocessen då Nyman tillsammans med Jenna Emtö, Ida Kronholm, Ylva Perera och Vilhelmina Öhman initierade Dammenbrister-aktionen.
– Vi var fysiskt utspridda på olika orter så alla beslut vi fattade finns i en chatt. Det är ett unikt material som visar hur vi handskades med olika situationer som uppstod.
– Det fanns några lite hotfulla situationer men det gick förhållandevis odramatiskt till med tanke på det stora materialet, säger Nyman.
Delar av materialet kommer att doneras till Svenska litteratursällskapet och Nymans doktorsavhandling kommer också att handla om donationsprocessens etiska och politiska dimensioner.
Ökad kunskap det största
Nyman tror inte att sexuella trakasserier eller sexuellt våld har minskat sedan #MeToo, #tystnadtagning och #Dammenbrister.
– Problemen har inte försvunnit. Vissa typer av våld har till och med ökat under pandemin. Däremot har vi fått samtyckeslagstiftning. Det största uppropet har bidragit med är ändå en ökad kunskap. Före #MeToo sågs det som en extrem åsikt om man talade om sexuella trakasserier som ett problem. Nu är man nästan lite extrem om man hävdar att det inte är det. Den allmänna diskursen har förändrats.
Utmärkelsen överräcks till Nina Nyman torsdagen den 16 mars klockan 18 på restaurang Piazza i Ekenäs. Också allmänheten är välkommen till evenemanget ”En kväll med Nina Nyman om #Dammenbrister” där hon berättar om sitt engagemang i aktionen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.