Hon planerar hur Viking Glory ska lanseras


Miljömedveten. Klimattänket har kommit med åren och då man börjat tänka på barnen framtid, säger Michaela Lindström. Att bo vid havet med alla blågröna alger öppnar också ögonen. Foto: Johan Backas
Pargasbon Michaela Lindström ansvarar för lanseringen av Viking Glory som nu byggs i Xiamen i Kina.
Som projektchef för lanseringen är det hon som ska säkerställa en framgångsrik lansering för Viking Lines satsning på nästan 200 miljoner euro.
Det betyder så mycket uppmärksamhet som möjligt, och vid rätt tidpunkter, innan ens fartyget åkt på sin jungfrufärd.
Den färden är planerad under 2021, men något närmare datum ger Lindström inte.
– Mycket av mitt arbete går ut på att planera vad som berättas när, åt vem och hur, säger Lindström.
Lindström säger att hon som ny i fartygsbranschen ser många saker ur resenärens perspektiv. Det som andra ser som självklarheter kan hon tycka är intressant och värt att berätta mera om.
– Jag har också lätt för att skapa kontakt med människor vilket underlättar mitt arbete. Vidare är jag rätt så strukturerad, organiserad och disciplinerad.

Viking Glory. Byggs vid Xiamen Shipbuilding Industry Co., Ltd:s varv i Kina och ska levereras under nästa år. Foto: Viking Line
Främst jobbar hon med kommunikationsavdelningen men också tätt med sälj- och marknadsföringsavdelningen inom de olika marknadsområdena, liksom nyckelpersonerna inom projektbygget i Kina
Under våren reser hon till Kina för att bekanta sig med fartygsbygget på plats och ställe, och träffa de kring 20 finländare som jobbar på det kinesiska varvet.
– Jag hade aldrig trott att jag var så intresserad av teknik, men jag har verkligen läst in mig på många innovationer med Glory.
En av innovationerna är att kylan från LNG-gasen tas till vara i kyldiskar och kylrum. LNG-gasen i tankarna är nedkyld till flytande form, alltså -162 grader.
De här systemen har utvecklats tillsammans med bland annat Climeon, Wärtsilä, Projektia, Deltamarin och ABB.
Spillvärmen från motorerna blir i sin tur el, 40 procent av den el som passagerarfunktionerna behöver kommer från spillvärmen.

Skärgården i panoramavy. Kryssningar fokuserar i dag mycket på välmående, företaget Koncept har planerat Glorys inredning i den riktningen. Illustration: Viking Line
Vidare installerar man ett dynamiskt ventilations- och belysningssystem. Systemet styrs av bokningssystemet och om en hytt står tom under en avgång, går den så att säga i sparläge, vilket innebär att luftkonditionering och uppvärmning av dessa hytter minimeras.
De tekniska utrymmena utrustas med lampor med rörelsesensorer, så att de står släckta när utrymmet är tomt.
Glory utrustas också med Azipod-roderpropellersystemet som sparar tid och energi vid manövreringen av fartyget.
År 2013 utsågs Viking Grace till världens mest klimatsmarta fartyg. Glory blir fyra meter längre och 3 meter bredare men förväntas ändå förbruka tio procent mindre bränsle än Grace.
– Glory kommer år 2021 vara ett av världens mest klimatsmarta passagerarfartyg, säger Lindström.
Viking Glory
- Byggs i Kina på Xiamen Shipbuilding Industry Co., Ltd:s varv
- Ska levereras och åka på jungfrufärd under 2021. Trafikerar sedan Åbo–Mariehamn/Långnäs–Stockholm.
- Passagerarkapacitet: 2 800 personer
- Hytter: 922
- Besättning: 200 personer
- Längd 222,6 meter, bruttodräktighet 63 800 ton
- Fraktkapacitet: 1 500 filmeter
- Isklass: 1 A Super
- Bränsle: LNG (flytande naturgas). Kan, liksom Grace, drivas med biogas då det alternativet blir möjligt i framtiden.
Att Lindström ens arbetar med marknadsföring och kommunikation är en slump. Det var när hon sökte ett annat jobb vid Crocs Finland som hon plötsligt blev ledningens assistent, för att sedan som svenskspråkig plötsligt ansvara för försäljningen av Crocs i Sverige, efter att tidigare ishockeyspelaren Peter Forsbergs importföretag slutat med försäljningen i Sverige.
Totalt blev det sex år för Lindström vid Crocs.
– Det var roligt och intressant då jag fick sköta många olika uppgifter. Den vägen kom jag in på marknadsföring, och tur var det.
Efter att ha jobbat som marknadsföringschef vid Varuboden Osla blev Raisiokoncernen hennes arbetsplats.
Där ansvarade hon bland annat för varumärken på den svenska och danska marknaden och lanseringen av nya Elovena- och Nalle- mellanmålskex, Elovena-glassen och Muru-havrefärsen.
Det var under en föreläsning av Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström som Lindström insåg att hon vill jobba för företaget.
– Jag gillade det miljöarbete Viking Line redan i dag gör och alla innovationer som sparar energi, så jag tog kontakt med Viking Line. Senare hade de en rekryteringskampanj då de rekryterade en lanseringsansvarig och på den vägen är det.
Det här är andra gången Lindström jobbar för Viking Line, under studietiden arbetade hon på incheckningen.
Vad hon ska göra då Glory är i trafik och hon slutfört sitt projekt är oklart.
– Nog ordnar det sig, det brukar det göra, skrattar hon.
Michaela Lindström
- Född: 1981.
- Bor: I Pjukala i Pargas.
- Familj: Mannen Mathias, barnen Amanda 13, Viktor 9 och Molly 5, plus hund och katt.
- Utbildning: Ekonomie magister från ÅA.
- Hobbyn: Traillöpning, ultralöpning.
- Vad gör du en ledig kväll: Springer, umgås med familjen och vännerna, dricker vin och njuter av livet i största allmänhet.
- Dold talang: Folk brukar höja på ögonbrynen då jag nämner att jag kört taxi och skjutit rådjur, och flått och styckat djuret.
Varför? Som finländare förstår jag inte tanken att Viking Line sätter sitt nya fartyg under svensk flagg.
Börja med Svensk flagga i aktern