Förflytta dig till innehållet

Hon jobbar vidare i vården medan Malms skola stänger — de tre barnen får klara skolgången hemma själva

Nästan som en vanlig dag, ännu! Stella Aspelin och Leonora Virtanen går i Malms skola i Pargas. Foto: Anja Kuusisto


— Vår sjätteklassist hör till riskgrupperna men sen behöver han också specialstöd, så jag vet inte ännu om han ska vara i skolan i fortsättningen eller inte, säger Ann-Sofie Ahlgren då hon droppar av sonen Samuel Friman vid Malms skola på tisdagsmorgonen.
Eftersom hon själv jobbar inom handikappvården behövs hon också på jobbet.
Det samma gäller Eva Palmgren-Wickström som skjutsar familjens sjätteklassare, Aron, till Malms skola 8-tiden på morgonen.
— Tack och lov har vi inte små barn längre, de ska nog klara sig därhemma, säger Palmgren-Wickström, som är hälsovårdare.

Båda föräldrarna inom vården

Eva Palmgren-Wickström jobbar med mödrarådgving, hennes man är läkare på ÅUCS. Från och med imorgon är barnen hemma och går skola på distans. Foto: Anja Kuusisto


Hon jobbar själv med mödrarådgivning, en av de samhällsfunktioner som ska upprätthållas också då undantagstillstånd råder. Hennes man är läkare och jobbar på ÅUCS.
I deras fall kommer föräldrarna alltså att jobba som vanligt, eller rättare sagt sannolikt mer än vanligt medan familjens 11-åring, en 12-åring och en 18-åring ska gå skola på distans hemifrån hemmet i Ljusudda i Pargas.
— Redan förra veckoslutet var konstigt då vi alla var hemma, våra pojkar har annars fotbolls- och handbollsträningar, flickan dansar. Nu var alla hemma. Städat fick jag, vårt hem har säkert aldrig varit så rent, skrattar Palmgren-Wickström och kommenterar sedan sitt jobb dit hon skyndar iväg:
— Gravida ska prioriteras, medan preventivrådgivningen kan skjutas upp till en del.

Sista skoldagen på ett tag förlöper lugnt

Det här var klockan 8 på tisdagsmorgonen då de äldre eleverna i Malms skola börjar sin sista skoldag på ett tag.
Inte alla men många dyker upp till skolan precis som vanligt och rektor Pia Lindfors bekräftar att man försöker ha en så vanlig skoldag som möjligt, samtidigt som intensiva förberedelser pågår för distansundervisningen.
— Huvudsakligen kommer direktiven via Wilma till föräldrarna. De elever som är vana att jobba digitalt kan ha mer sådana uppgifter, andra kan få både digitala och andra uppgifter. Vi får se hur det utformar sig och klasslärarna har det huvudsakliga ansvaret, säger Lindfors.

Pia Lindfors är rektor för Malms skola. ”Vi tar ansvar” står det på skylten bakom henne. Foto: Anja Kuusisto


Skolan försöker också under tisdagen kartlägga vilka elever som ska få undervisning i skolan, och hur många i personalen som jobbar med dem. Bland annat elever med särskilda behov ska få undervisning.
Utanför skolan fortsätter elever anlända, till fots, med cykel och så att föräldrar droppar av dem på väg till sina jobb.
Sjätteklassisten Felicia Björkman fick skjuts av sin pappa Carl-Ove Björkman och det brukar hon rätt ofta få, det beror inte på den här situationen.
— Jag är själv musiklärare, jobbar i Åbo, men nu ska jag vara hemma, säger Björkman. Jag jobbar vid Åbo konservatorium & musikinstitut och rätt mycket av undervisningen ligger nog nere, det fungerar inte på distans. En del kan vi hålla på distans, det handlar om att ge eleverna uppgifter att öva och sånt.

Ringde ett hej till karantänen

Klockan närmar sig nio och då anländer även yngre elever till skolan. En av dem är Hugo Fredriksson, som går i årskurs 1. Hans mamma Heidi Fredriksson vet att hon från och med onsdagen stannar hemma med honom:
— Några syskon har han inte, så det blir vi som är hemma. Mina föräldrar är över 70 så jag ringde dem redan och sa hej till karantänen.
Heidi Fredriksson tar situationen med ro. Hon ska visserligen på en arbetsintervju just denna dag, och om det går vägen kan läget med förstaklassaren där hemma förändras, men då får man funderar på det sen, säger hon lugnt.
Uppdaterad klockan 10.55, Leonora Virtanen heterena  flickan i bild, som redaktören först ”gett” systers förnamn.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter