Hon kom med ett speciellt initiativ i Katedralskolan – det här använder elevkåren nu en del av sina pengar till

Ella Isaksson i Katedralskolan kom med ett nytt initiativ i våras. Nu finansierar elevkåren mensskydd som kan användas av alla som behöver det.
Isaksson är andra årets studerande och caféansvarig i elevkårsstyrelsen.
Idén kom från att man inte har fått ta med mensskydd till studentskrivningarna tidigare.
Sedan vann Katedralskolan en tävling i hållbarhet som ordnades av Finlands svenska skolungdomsförbund FSS.
– Vi fick ett pris på 150 euro som ska användas till att främja hållbarhet i skolan. Jag föreslog att det ska användas till gratis mensskyddsprodukter.
Resten av elevkårsstyrelsen var med på noterna och nu finns det en låda med små och normalstora bindor samt tamponger i två olika storlekar i en av skolans könsneutrala toaletter.
På så vis främjas social hållbarhet och mensskydden har börjat användas.
– Jag märker att det behövs i skolan då mensskydd är dyra. Det kan också hända att man glömmer att ta med sig skydd till skolan. Om man får mens just den dagen så är det bra att ha, man behöver inte gå via hälsovårdaren utan får det enkelt direkt på toaletten.
Pantinsamling främjar också hållbarhet i skolan
Eftersom elevkåren ännu inte fått tillgång till prissumman av FSS har man använt pengarna från pantinsamlingen.
– Vi samlar in pant från flaskor och burkar som elever hämtat till skolan. Det ska också främja hållbarhet. Då vi började med det så beslöt styrelsen att vi förutom kaffe till eleverna också använder en del av pengarna till mensskydd.
Pantinsamlingen ger en hel del pengar då många elever köper drycker i pantbara burkar.
Pantinsamlingen är något som Isaksson tror att elevkåren kommer att fortsätta med även i framtiden, då det främjar cirkulär ekonomi.

Unikt i Åboskolor, säger rektorer
Skolans rektor Marianne Pärnänen känner inte till mensskyddsinitiativet då ÅU ringer upp.
Skolan i Åbo följer gemensamma principer då det gäller bland annat upphandling och Pärnänen deltar regelbundet i diskussioner med de andra skolornas rektorer.
Att erbjuda gratis mensskydd har inte diskuterats tidigare, såvitt Pärnänen, som varit rektor för Katedralskolan länge, vet.
Skolorna erbjuder dock gratis produkter som mensskydd och näsdukar under studentskrivningarna.
Orsaken är att eleverna inte får ta med sig vad som helst till skrivningarna. Men där har principen ändrat det senaste året och numera får eleverna ha med sig oöppnade förpackningar.
Att skolan skulle erbjuda gratis mensskydd för alla på toaletterna låter som en bra grej, tycker Pärnänen.
– Det skulle säkert vara behövligt. Det går mycket pengar åt det varje månad och inflationen har stigit. Ur den synvinkeln är det en vettig idé.
Jouko Kauppinen, rektor för det finska gymnasiet Puolalanmäen lukio i Åbo, säger att han inte heller har hört talas om ett dylikt initiativ tidigare.
Kauppinen, som arbetat i skolan i tiotals år, säger att såvitt han vet har elevkåren där inte framfört ett initiativ som i Katedralskolan.
Att erbjuda gratis mensskydd i skolan kunde vara ett bra alternativ i framtiden, säger han.
Mensskydd kan bli dyrt i längden — Skottland gick i bräschen för modernt initiativ
Skottlands parlament godkände för ett par år sedan en lag om att alla som behöver mensskydd ska få det gratis. Med det ville man motverka ”period poverty”, mensfattigdom.
Åtminstone England, Kenya och Nya Zeeland delar ut gratis mensskydd till skolelever.
I fjol gjorde Helsingfors stad ett test med gratis mensskydd i fyra skolor. De som omfattades av testet upplevde det som positivt och en del som behövligt för ekonomin.
Beroende på hur mycket och hur ofta en person menstruerar kan mensskydd kosta kring 2–3 000 euro under en livstid. Det beror också på vilken sorts skydd personen använder.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.