Förflytta dig till innehållet

Hon kan råvarorna från Kimitoön på sina fem fingrar

Anu Taivainen har småningom byggt upp kontakterna för att få lokala råvaror. Hon köper gärna till exempel plommon.


Vid detta veckosluts mångkulturella Norpas-festival i Dalsbruk kan man hitta ett stånd med mat lagad till 98 procent på råvaror från Kimitoön.
– Bara salt, peppar, ättika, citron, rapsolja och havremjöl kommer från annat håll, säger kocken, Anu Taivainen.
Hon tycker att rapsolja gärna kunde pressas och havremjöl gärna malas på ön, till exempel vete- och rågmjöl mals i kvarnen i Påvalsby.
– Gärna skulle jag se också flera grönsaksodlare, men jag är glad åt Anders Abrahamsson som seriöst har gått in för grönsaker och också tar med nya sorter varje år, säger hon.

Kulturforskaren som blev kock

Också familjen Kinos tomater används flitigt av Taivainen, som egentligen är kulturforskare och -producent. Men då hon med vänner köpte en gammal gård i Kila började hon jobba tillsammans med en vegankock; veganmat levererades till Helsingfors.
– I frågan om veganmat handlar det mycket om hur man ska ersätta vissa råvaror, men där används  mycket utländskt protein. Nu har jag börjat tänka på samma sätt beträffande frågan hur jag kan ersätta sådant som produceras utanför ön och i stället använda öns egna råvaror.
Så vad kommer du att servera Norpas-festivalbesökarna?
– Den klassiska festivalrätten potatis med korv, men nu är korven gjord på bondbönor. De tror jag att kommer att bli allt mera odlade och använda, i stället för utländska linser, säger Taivainen.

200 korvar gjorda på bondböna

Hon tillägger att bondbönorna har stark smak, så hon tillreder dem genom att blanda tomatsås och havremjöl, sedan kokar hon bönorna i äppelsaft, mixar dem till en massa som hon formar till korvar som sätts i vattenbad i ugnen…
Med andra ord mycket jobb?
– Visst, men det är så roligt att göra sådana här extra grejer. Jag har redan gjort och fryst ner 200 bondbönkorvar. Sedan kommer jag att på Norpas också sälja pitabröd med vegetarisk stuvning alternativt med lammkött, tzatziki, sallad med mera.

Kanske egen restaurang någon gång

Anu Taivainen och hennes man har egna lamm, och en del odlingar. Nästa dröm är att öppna en restaurang i det stora gamla hus som de i fjol köpte i Kimito centrum (gamla Kimito apotek).
– Där skulle jag gärna tillämpa 98 procent-idén. Att laga lunch varje dag med råvaror nästan bara från ön är utmanande men vid à la carte skulle det gå, säger hon.

Lunch i Villa Lande

Taivainen sköter sedan dryga året lunch- och kaffeserveringen i Villa Lande, anställd av andelslaget Lalla Vinde.
Hon använder också gärna lokalt fångad fisk men på grund av hettan har hon valt att inte ta fisk med i festivalutbudet.

Inspiration fattas inte. Anu Taivainen prövar hela tiden nya recept.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter