Förflytta dig till innehållet

Hon hoppas någon vill skapa en drömarbetsplats här – pensionen hägrar för Boutique Isabells ägare

Margareta Lindroos , som driver Boutique Isabell i Kimito centrum, vill gärna hitta någon som kunde fortsätta i huset. Foto: Stefan Holmström


På den broderade tavlan i farstun står ”Allt har sin tid”. Texten känns träffsäker eftersom Margareta Lindroos, som driver Boutique Isabell i Kimito centrum, är på väg att gå i pension.
– Med facit på hand så är det nu jag äntligen vet hur man ska driva den här affären, säger hon något vemodigt.
Lindroos jobbade på bank trettio år innan hon startade eget, i fastigheten där hennes man drivit Kimitoöns Fastighetstjänst. Hon tycker att hon på sätt och viss blev företagare för sent. Tanken om något eget hade nästan alltid funnits där.
– Jag har haft företagandet i mig, jag kommer ju från Österbotten, säger hon med glimten i ögat.
Optimismen var det inget fel på men starten var tuff, medger hon. Som ny företagare är man lätt i underläge gentemot dem som vill sälja in sina kläder.
– Man är nog ganska utlämnad och det tog sin tid att lära sig att köpa rätt.
I april har det gått tio år sedan hon öppnade sin damklädesaffär. Och under tio år hinner man lära sig mycket – samt se modetrender komma igen.
– Jag brukar ungefär veta vad vissa vill ha redan då de stiger in. Det är de som nu säger ”du får inte sluta, för här hittar jag så bra det jag behöver”, ler hon.
Under tio år hinner man också testa idéer, som exempelvis ”rea på rött”, eller de populära ”påsdagarna” på Isabellas namnsdag – en påse som köps och sedan fylls, säger Lindroos.

Fastigheten där Boutique Isabell är ursprungligen byggd som ett egnahemshus. I samma byggnad finns också ett fastighetsmäklarföretag. Foto: Stefan Holmström


Det speciella med själva huset är att det ursprungligen byggts som ett egnahemshus – vilket också märks då man stiger in.
– Människor tog i början av sig skorna av sig då de kom in då de trodde att det här var ett hem och inte en affär.
Å andra sidan betyder det att lokalen erbjuder en avslappnad stämning, lämplig för att shoppa kläder. Och så har man kunnat ta hem kläder för provning, något som uppskattats då man kan kombinera och testa med det egna i garderoben.
Lindroos glädjer sig över alla lokala trogna kunder som alltid först väljer att kolla det lokala utbudet innan de åker till exempelvis Salo. Det finns många som vill hålla pengarna hemma, säger hon. Det samma gäller många sommargäster.
– De vill handla lokalt och tycker det är skönt att gå i småbutiker.

”Var dag är en sällsam gåva”

Något exakt pensionsdatum finns det inte ännu, men i år ska det ske. Lindroos kunde faktiskt redan ha gått i pension, men nu är det äntligen dags att ge sig själv och sina närmaste mer tid.
På en annan vägg, inne i affären, hänger ett annat broderi, också det broderat av Lindroos faster. Det har lika träffsäker text som broderiet i farstun:
”Var dag är en sällsam gåva, en pärla i livets krans.
En lärdom från åren i Boutique Isabell gäller orken.
– Man måste som företagare lära sig att ransonera sin tid. Jag har hållit stängt på måndagar och det har kanske varit räddningen, orsaken till att jag hållit på så här länge.

Beställ, prova, returnera…

Det finns såklart yttre faktorer som bidragit till beslutet att stänga. En sådan är det förändrade köpbeteendet.
– Traditionsenliga reor biter inte som förr då de stora kedjorna har rea året om. Reklamsidan har också förändrats helt, säger Lindroos.
Här har vi såklart internet. Det har blivit så lätt att shoppa på nätet. Beställ, prova, returnera, beställ, prova, returnera…
– Jag undrar nog hur miljövänligt det är att skicka kläder fram och tillbaka. Jag hoppas innerligt att vi kunde komma bort från det.
Marknadsföringen sker också på annat håll. Det är på Instagram och Facebook man ska vara, säger Lindroos. Och helst ska man ha egen näthandel också.
– Det som jag inte hade räknat med är att jag en dag också borde ha blivit en dataguru, det känns jobbigt för oss födda på 50-talet.

– Jag har haft företagandet i mig, jag kommer ju från Österbotten, säger Margareta Lindroos med glimten i ögat. Foto: Stefan Holmström


Det som inte har förändrats är att affären fortfarande har ett toppenläge, bredvid busstation och alla affärer. Nära finns också skolorna med alla unga – så det här är att vara så mitt i smeten som man kan vara i Kimito. Lindroos, som har talrika branschkontakter, är också redo att hjälpa den som vill ta över eller kanske utveckla något lite annat.
”Möjlighet finns nu att starta med ett färdigt inkört företag och kundkrets beläget i Kimito centrum”, skriver hon i den annons med vilken hon vill locka intresserade.
– Jag har också tänkt på att här kunde finnas två företagare under samma tak, och plats finns för en företagare som kanske själv också tillverkar något, det skulle ge stödeffekter åt båda.
Eftersom fastigheten dessutom är ett egnahemshus, som sagt, kan en företagare till och med flytta in i samma hus, påpekar hon.
– Det här huset kan fylla många funktioner och är på en bra plats som är inkörd.
En sak är hon säker på: det finns fortfarande en lokal efterfrågan på damkläder.
– Kläder intresserar alla kvinnor och det finns de som vill se kläderna, känna på dem. De vill inte köpa på nätet. Dessutom ska vi alla ha något på kroppen, alla dagar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter