Förflytta dig till innehållet

Hon donerade sällsynt och nästan 100 år gammal flygel till Sibeliusmuseum – ”Som en familjemedlem”

pianoPrivat
Tuulikki Närhinsalo bodde med sin man Timo i en av bostäderna i Juho och Maria Lallukkas artisthem i Helsingfors i många år. Hellasflygeln hade sin givna plats i hemmet, som Tuulikki tvingades lämna efter att maken gått bort år 2022. Nu gläds hon åt att den får ”nytt liv igen” då den donerats till Sibeliusmuseum.

Sibeliusmuseum i Åbo har fått en sällsynt finsk Hellasflygel från 1930 till sin samling.

Det är den bortgångne Taneli Kuusistos dotter Tuulikki Närhinsalo som donerar den 94-åriga flygeln till museet.

Hellasfabriken grundades av Karl Oskar Rehnström 1901 i Finland. Man sålde pianon och flyglar. Hellas Oy i sin dåvarande form gick i konkurs 1931 men det kända varumärket har bestått.

– Min far köpte troligen flygeln från konkursboet, men jag är inte helt säker. En annan historia är att någon i släkten köpt den innan dess och att pappa köpte den av släktingen, säger Närhinsalo.

kvinnaPrivat
Tuulikki Närhinsalo närvarar på konserten i Åbo på söndag.

Taneli Kuusisto (1905–1988) var en tonsättare, pianist och kyrkomusiker som hade en betydande inverkan på det finska musiklivet och utvecklingen av musikutbildningen, framgår det i Stiftelsen för Åbo Akademis pressmeddelande.

Han har bland annat varit rektor för Sibeliusakademin (1959–1971), tilldelats Pro Finlandia-medaljen och blivit invald som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm.

1963 fick Taneli Kuusisto kyrkans musikpris.

– Med den summan kunde han sedan köpa en ny flygel. Då fick jag överta Hellasflygeln, säger Närhinsalo.

Hon utexaminerades själv som pianolärare från Sibeliusakademin år 1975 men hade fått pianoundervisning sedan hon var 8 år.

Hellasflygeln blev en familjemedlem

Närhinsalo arbetade nästan 30 år som pianolärare innan hon blev intendent för Villmanstrands stadsorkester. Efter det arbetade hon på flera administrativa poster, bland annat som konstnärlig planeringschef på Nationaloperan.

– Jag växte upp med Hellasflygeln. Den blev en del av min barndom och mitt liv och var som en familjemedlem. Då jag gifte mig och vi sedan flyttade till flera städer så hängde den med i varje flytt. Efter att jag blivit intendent i Villmanstrand upprätthöll jag inte min artistiska sida lika flitigt som tidigare. Jag uppträdde inte längre men vi ordnade också många konserter hemma i Helsingfors, säger hon.

Med vi menar hon tillsammans med sin man, skådespelaren och teaterchefen Timo Närhinsalo.

Timo gick bort hösten 2022.

– Då måste jag flytta ut ur Juho och Maria Lallukkas artisthem i Tölö i Helsingfors, och i min nya lägenhet fick flygeln inte plats. Jag blev överlycklig då jag upptäckte möjligheten att donera den, säger hon.

Hon fick nys om möjligheten då hon fick reda på att Sibeliusmuseum har två donerade flyglar av Zacharias Topelius och Erik Bergman.

Hon säger att Teemu Kirjonen, museichef på Stiftelsen för Åbo Akademi, var mycket ivrig då hon hörde av sig.

– Det finns inte många Hellasflyglar i den åldern i så gott spelskick som den här.

manPressbild
Taneli Kuusisto vid sin Hellasflygel år 1943 eller 1944. Hans dotter Tuulikki Närhinsalo donerar nu den 94-åriga flygeln till Sibeliusmuseum. En konsert ordnas på söndag och då är även Närhinsalo på plats.

På söndag blir det konsert i Sibeliusmuseum.

Det är pianisten Paavali Jumppanen som uppträder med musik av Taneli Kuusisto, Jaakko Kuusisto, Jean Sibelius och Franz Schubert.

– Paavali Jumppanen har spelat mycket av min brorson Jaakko Kuusistos musik. Konserten blir rörande för mig, då gamla minnen väcks till liv. Redan att se Hellasflygeln igen kommer att göra mig rörd, liksom att lyssna till musik av Taneli och Jaakko, säger Närhinsalo.

Konserten är också en hyllning till Jaakko Kuusisto, som skulle ha fyllt 50 år den 17 januari i år.

Flygeln presenteras för allmänheten efter konserten i Sibeliusmuseum på söndag klockan 18.

Dela artikeln

En kommentar: “Hon donerade sällsynt och nästan 100 år gammal flygel till Sibeliusmuseum – ”Som en familjemedlem”

  1. Jarl Ahlbeck skrev

    Tyvärr är gamla flyglar musikaliskt värdelösa. Deras klang och renhet blir sämre med åren i motsats till stråkinstrument som kan bli bättre. Nu måste Sibeliusmuseet reservera plats för all evighet för möbeln. Förlåt den sura kommentaren, men så är det. Vi köpte ett beg. August Förster-piano till Akademiska orkestern för 40 euro. Detta piano av toppmärke (!) går bra att öva på, men bra låter det inte längre.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter