Homosexualitet får det att storma i kyrkans ankdamm

Kaplanen Markus Engström i Kristinestads svenska församling har fått en varning.
Det är en varning i arbetsledningssyfte, som leder till disciplinära åtgärder – som till exempel avhållande från tjänst – om beteendet skulle upprepas, förklarar biskop Björn Vikström på Vasabladets sajt (4.2.).
Beteendet som orsakat varningen är som bekant insändaren som Engström skrev och som publicerades i Syd-Österbotten 15.1. I den insändaren använde han adjektiv som onaturlig, avskyvärd och misslyckad om homosexuella och deras samliv.
Sedan tidigare vet vi att prästvigde Peter Nynäs, professor i religionsvetenskap vid Åbo Akademi, har polisanmält kaplanen och även tidningen Syd-Österbottens ansvariga utgivare och HSS Media, som ger ut ”Sydin”.
För medierna är det av stort intresse att se hur det går med den anmälan.
För alla församlingar i Svenskfinland är det av stort intresse att se hur det går för Engström och för kyrkoherden Daniel Norrback – som Engström med sin text ville försvara.
Leder varningen någonvart? Kommer dessa prästers förhållningssätt eller människosyn att förändras? Förändrar de sitt språkbruk? Kan de fortsätta verka i sin församling? Blir relationen mellan dem och det samhälle där de verkar bättre eller sämre?
Det går inte att reducera frågan till språkbruk. Och det är inte enbart insändarstormar och en polisanmälan som har följt i insändarens spår.
Till exempel har de svenska skolorna i Kristinestad avsagt sig allt samarbete med församlingen, och ovanligt många har skrivit ut sig ur församlingen i januari i år.
Man behöver inte vara församlingsaktiv eller ens medlem i någon församling för att följa den här debatten med intresse.
Kaplaner, kyrkoherdar och biskopar ska ha sina församlingars förtroende och det ingår också ett symbolvärde i deras yrkesroller utanför kyrkogemenskapen.
Utanför den kyrkliga sfären kan inte minst biskopen vara en värdeledare.
Det har Finland upplevt med ärkebiskopar som John Vikström och Kari Mäkinen, det får inte bara Borgå stift utan Svenskfinland som helhet glädjas åt med Björn Vikström som biskop.
Att förtala människor för sin sexuella läggning är gårdag. Och inte bara det, det kan – beroende på sammanhanget – klassas som hets mot folkgrupp.
I lördags publicerade Hufvudstadsbladet en insändare skriven av biskop Björn Vikström. Vikströms budskap är väldigt tydligt:
”Den tid då skribenter och predikanter offentligen kunde vräka ur sig nedsättande omdömen om de homosexuella och deras livsstil bör definitivt vara förbi”.
Vikström konstaterar att motstridiga teologiska åsikter alltid kommer att finnas i kyrkan, men att samtal bör föras med intellektuell ödmjukhet och bevarad respekt.
Det är ett rättesnöre som kunde överföras till många andra debatter också, inte minst på sociala medier.
Ett exempel i Vasabladet är hur debatten om kommunfusionsdebatten i frågan Vasa– Korsholm får folk att tappa rim och reson och respekten för andra, måttstocken på att bete sig sakligt när man framför sina argument. Exempel finns också på nära håll, i våra åboländska debattbubblor i sociala medier.
Att kritisera sak är ok, att kritisera person är det inte. Prästerna i Kristinestad har försökt försvara sig med att de kritiserat sak, inte person, och med hänvisningar till Bibeln.
Men att tycka att homosexualitet är onaturligt är detsamma som att kritisera person, då en sexuell läggning – hetero-, bi-, trans-, homo- eller vad som – är en naturlig och ofrånkomlig del av människors liv, man är den person man är.
Argumenten om hänvisningar till Bibeln har också fått träffande motargument: ”Bibeltrohet är inte att man använder enskilda bibelställen för att fördöma andra människors kärlek” skriver Björn Vikström i Hbl.
Och eftersom kyrkan säger att den försvarar de svaga, borde den väl också försvara minoriteter som homosexuella?
När Borgå stift väljer ny biskop i vår är frågan om homosexualitet bara en bland många värdefrågor.
Men den förda debatten ökar intresset för valet, extra ljuskäglor kommer att riktas på hur kandidaterna uttalar sig i dessa laddade frågor.
I valet avgör stiftet om det i vikströmsk anda fortsätter utvecklas i takt med samhället, eller om det backar till gårdagens mörker.
I Åbo ordnar akademin en biskopsvaldebatt måndagen den 11 februari.
Det kan till och med bli trångt i salen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.