Höjd pensionsålder gör inte äldre arbetstagare attraktivare

Kraven på att pensionärerna ska delta i det nationalekonomiska spartalkot blir allt mer högljudda. Indexfrysningar av pensionerna och höjd pensionsålder är förslag som lyfts fram. Men det är en vansklig väg för regeringen att slå in på.
Nästa vecka inleds rambudgetförhandlingarna som innebär att regeringen måste hitta sätt att dra in ytterligare 3 miljarder till statskassan.
Tillsvidare har anpassningsåtgärderna inte omfattat pensionerna, men framför allt inom Sannfinländarna med finansminister Riikka Purra i spetsen hörs röster för att inkludera också dem i sparpaketet, medan Samlingspartiet förhåller sig mer njuggt.
Näringslivets delegation EVA föreslår en indexfrysning av arbetspensionerna för den resterande regeringsperioden och finansministern verkar luta åt det hållet.
Den genomsnittliga pensionen steg med sju procent i fjol. Av totalt 1,6 miljoner pensionärer i Finland får över 60 procent under 2 000 euro i månaden.
Hur djupt regeringen än gräver i pensionärernas fickor kommer det inte att rädda statsekonomin, men nog ge ett litet tillskott till pensionskassorna. Vi ska också komma ihåg att om pensionerna sjunker, minskar pensionärernas köpkraft.
Regeringen borde nu ha is i magen. En förnyelse av hela pensionssystemet pågår redan och arbetsmarknadsparterna ska vara klara i januari 2025. De behöver arbetsro.
Reformen krävs om pengarna i pensionsfonderna ska räcka till i framtiden eftersom det föds allt färre barn i Finland, alltså allt färre som betalar en pensionsförsäkringsavgift på sin lön.
Regeringen grunnar också på att höja pensionsåldern, även om förslaget har tillbakavisats av statsminister Petteri Orpo.
Kanske statsministern är medveten om hur verkligheten ser ut. 50-plussare och 60-plussare är inte attraktiva på arbetsmarknaden. Åldersdiskrimineringen har varit ett faktum i många år.
Att en höjning av pensionsåldern automatiskt skulle generera fler äldre ett jobb är lika troligt som att en höjd dimensionering av vårdpersonal snabbt skulle ge fler utbildade vårdare.
I stället borde vi fokusera på att förlänga åren och orken i arbetslivet, både i starten, mitten och på slutet.
Äldre arbetstagares status borde höjas och deras samhällsinsatser efter pensioneringen erkännas, som närståendevårdare, frivilligarbetare, föreningsaktiva, far- och morföräldrar.
Finland behöver tillväxt, företagsamhet, investeringar och framtidstro. Nu är landet försatt i ett läge där regeringen försöker täppa till skuldsättningen genom åtgärder som riskerar knuffa till exempel pensionärer med små inkomster över den ekonomiska ättestupan.
Välfärdssamhället kan inte äventyras av skarpa giranden till höger eller vänster, beroende på vilken färgs regering som bestämmer. Staten har åtagit sig ett stort och långsiktigt ansvar för medborgarnas välmående, som social trygghet, vård och utbildning.
Om regeringen går in i fundamentala samhällsfördrag som pensionssystemet för att uppnå snabbvinster urholkas tilltron till välfärdssamhället.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.