Förflytta dig till innehållet

Högt valdeltagande på Åland trots hällregn

Kim LundArkiv/

Torggatan i Mariehamn en sensommardag. ÅU-foto


Allt tyder på att söndagens åländska lagtings- och kommunalval når nya rekordhöjder.

Köerna ringlade långa utanför flera vallokaler. Särskilt i Mariehamn hade väljarna aktiverat sig.
— Vi har aldrig sett något liknande, sade många Mariehamnare som köade upp till en halvtimme för att komma innanför dörren till vallokalen för att få sina röstsedlar.
Också i vallokaler på landsbygden var valdeltagandet livligare än i det förra lagtings- och kommunalvalet 2015. I det valet röstade betydligt fler än i valet fyra år tidigare.
Valet 2019 kan alltså bli ett nytt rekordval. Frågan är vad som har fått väljarna på fötter så till den grad att inte ens vädret kunde stoppa dem. Hela söndagseftermiddagen hällregnade det, men trots det vallfärdade medborgarna till valurnorna.
Kjell och Anita Pensar väntade på sin tur i stadshuset i Mariehamn. Kjell Pensar tror att det stora intresset för valet är en följd av en ganska intensiv valdebatt.-
– Folk är engagerade. Det har varit mera go den här gången än det brukar vara, säger han.
Pensar hade sin kandidat klar till både lagtinget och kommunfullmäktige innan han gick in i vallokalen.
Anita Pensar funderade in i det sista.
— Jag hade bestämt vem jag skulle rösta på till lagtinget men nu börjar jag tvivla, erkänner hon.

Kommunreformen viktig

En viktig fråga för dem båda är kommunreformen. Den avgående regeringens förslag är att Ålands sexton kommuner ska bli bara fyra.
— Andra viktiga frågor är förstås vård, skola och omsorg, säger de.
En fråga som seglat upp i ett sent skede är den nygamla tanken på en tunnel under havet till skärgårdskommunen Föglö. Makarna Pensar är inte särskilt begeistrade.
— Det låter vansinnigt och det handlar om väldigt mycket pengar. Tunnelfrågan kanske inte engagerar stadsbor särskilt mycket, men man funderar ju på det ekonomiska.
Kim Åström valde att lägga sin röst på en ny kandidat.– De flesta säger i princip samma saker men det är kul att det också finns sådana som jobbar för något specifikt, som Östersjöns tillstånd till exempel, säger han.
Annika Orre

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter