Högsarfärjan testar ny teknik för att hålla färjpasset isfritt – del av miljöarbetet

Rederiet Finferries testar som bäst en luftbubblingsteknik på färjpasset till Högsar i Nagu. Finferries vd Mats Rosin säger att det inte handlar om någon revolutionerande ny teknik, utan snarare ett led i rederiets arbete för att få ner utsläppen.
– Vi har redan under en längre tid tittat på ny teknik för att få ner utsläppen. Då Elektra lanserades mellan Pargas och Nagu var det många som var tveksamma, men nu är ingen det längre. Då Elektra lanserades hade vi tänkt oss att den nya färjan skulle sänka utsläppen till ungefär 35 procents nivå av Sternas motsvarande utsläpp, men i verkligheten har det varit nere på i medeltal 15 procent, säger Rosin som bakgrund.
Testas på tre orter
Motsvarande test utförs också vid färjpassen vid Rongonsalmi i Puumala i Södra Savolax och vid Hirvisalmi i Juuka i Norra Karelen. I Sverige finns det i dagsläget åtta vajerdrivna elfärjor i bruk på olika håll i landet. Finferries har två, Räisälä och Högsar.
Elektrifiering väckte protester
Högsarfärjan var den första vajerdrivna elfärjan som elektrifierades i slutet av 2019. Det beslutet väckte stort motstånd och överklagades till Vasa förvaltningsdomstol i början av 2020, där ärendet fortfarande är under behandling. Enligt förvaltningsdomstolen förväntas ett avgörande under 2022.
Regionförvaltningsverket hade då beviljat tillstånd åt NTM-centralen och Finferries att driva färjan med två dragvajrar och en elkabel – samt trafikljus som varnar övriga båtförare i farleden om vajrarna.
Rederiets målsättning är att i framtiden göra flera vajerdrivna elfärjor och eldrivna färjor, men vintertid kan det vara utmanande då vajerdrivna elfärjorna inte på samma vis klarar av isförhållanden som de dieseldrivna propellerfärjorna.
– De klarar inte på samma vis av att stångas i isen, så därför testar vi ett koncept där man med hjälp av luftbubblor i vattnet håller färjpassets sträckning isfri. Ju mindre färjan behöver stångas i isen, desto mindre utsläpp blir det, säger Rosin.
Bubblor håller vattnet i rörelse – och isfritt
Tekniken går i sin enkelhet ut på att man med hjälp av en kompressor blåser luft i en polyetenslang som ligger på bottnen. Slangen har små hål med 2–5 meters mellanrum, där luften kommer ut och bildar bubblor som i sin tur gör att vattnet rör på sig och det varmare vattnet hela tiden stiger uppåt.
– Bubblorna från slangen bidrar till att hålla ett trattformat område isfritt. Dessutom finns en inbyggd givare som i sin tur reglerar mängden luft som kompressorn blåser in i slangen beroende på temperaturen.
Rosin framhåller att det handlar om ett test och det återstår att se hur resultaten utfaller, men målsättningen är att få till en lösning som med minsta möjliga energiförbrukning gör mest nytta.
– På våren vet vi garanterat mera om hur testet utfaller, isläget varierar förstås mycket i olika regioner och från år till år. Man måste våga pröva på olika lösningar för att kunna uppnå resultat, men jag är en evig optimist och positivt inställd till olika innovationer, säger Rosin.

Testet pågår hela vintern vid färjpasset i Högsar och därför rekommenderar Finferries alla som rör sig på den eventuella isen att hålla sig på säkert avstånd från den öppna farleden.
Isläget i skärgården över lag är rätt dåligt, en del vikar i innerskärgården kan vara isbelagda, men sjöbevakningen varnar på det stora hela för att de isar som finns är mycket svaga.
De som besvärat sig har inget emot att Högsar färjan elektricifieras. Det har den ju gjorts redan? Problemet är, att man vill använda elektriciteten till att dra färjan fram med kablarna. Om elektriciteten i stället skulle användas till att driva färjan med propeller, som idag, skulle allt vara frid och fröjd. När man använder framdrivning, och bromsning, med kablar, stiger dessa upp mot vattenytan så, att hela farleden måste stängas medan färjan är igång. Det finns ingen skillnad på miljön på framdrivningssätten.