Höga elpriser oroar industrierna i Pargas – strategin är att spara men också att utnyttja billigare nattel

De höga energipriserna där priset på börsel just nu svänger mellan 3,02 cent och 32,8 cent per kilowattimme (läget 19.9) får också följder för industrin.
Då det dessutom talas om elavbrott i vinter ringer varningsklockorna på många håll.
Kanske egen generator?
ÅU gjorde en koll med några av de större industrierna i Pargas för att höra hur de förberett och förbereder sig för den närmaste framtiden.

På LM-Dental som tillverkar tandvårdsinstrument konstaterar vd Timo Helenius att man börjat planera åtgärder för att kunna minska energiförbrukningen.
– Dessutom funderar vi om vi borde ha en generator i reserv för eventuella krissituationer. Utmaningen är ändå att investeringsnivån för en generator i den storleksklass som skulle räcka får vår fabrik är mycket betydande och ingen vet med säkerhet om behovet verkligen kommer att uppstå.
Nordkalk förhandlar om mer nattjobb
På Nordkalk säger Mikael Furu, chef för verksamheten i Nordeuropa, att man redan länge jobbat med olika sparåtgärder. Men i och med att elen blivit ännu dyrare har sparåtgärderna blivit viktigare.
– Vi försöker allt mera styra produktionen till nattens timmar där det är möjligt i och med att elpriserna är lägre nattetid och under veckoslut. Vi följer naturligtvis med elpriserna varje dag och försöker till exempel undvika pristopparna för produktionen om vi råkar ha mera kapacitet än kundunderlag vid en viss tidpunkt, säger han.
Kundpriserna stiger
Samtidigt medger han att det inte går att kompensera de förhöjda elpriserna till hundra procent genom sparåtgärder. Kundpriserna har höjts och inflationsjusterats.
– För tillfället diskuterar vi också med facket om möjligheterna att införa en ändrad skiftesgång så att vi skulle styra en ännu större del av produktionen till nätterna än vi har i dag.
Liknande tankegångar är enligt Furu vardag också hos andra industrier.
– Vi har redan gjort omställningen på en del av våra verksamhetsorter, men på vissa orter krävs också ändringar i miljötillstånd för att lägga om verksamheten.
Hur är läget i Pargas, har ni redan flyttat produktion till nätterna?
– En del har flyttats, en del inte.
Från Parocs sida meddelar presskontaktperson Emmi Piispanen att bolaget inte i nuläget har något att kommentera i fråga om hur man planerar att tackla energikrisen.
Fingrid varnar fortfarande för möjliga elavbrott i vinter
Stamnätsbolaget Fingrid gick i går ut med en uppdaterad bedömning av elens tillräcklighet under den kommande vintern.
Några stora förändringar innehåller lägesrapporten inte, eftersom kriget och den exceptionella situationen på energimarknaden fortsätter.
Fingrid höjer fortfarande ett varningens finger för att det kan bli aktuellt med strömavbrott i vinter.
Energimyndigheten beslutade att avbryta upphandlingen av effektreserven, vars kapacitet tidigare uppskattades till 600 megawatt. Samtidigt räknar man med att Fortums kraftverk i Havs-Björneborg som förbereds för kommersiellt bruk ska öka på den tillgängliga marknadsmässiga kapaciteten med cirka 600 megawatt.
Tillgången på importerad el från Sverige och Estland blir också avgörande i vinter. Importen från södra Sverige har minskat i och med att det har aviserats att underhållet av kärnkraftsenheten Ringhals 4 förlängs till slutet av januari. Därför har det svenska stamnätsbolaget Svenska kraftnät varnat för att risken för strömavbrott har ökat i södra Sverige.

Enligt TVO är den planerade driftsarten för kärnkraftverket Olkiluoto 3 inprickad till den 10 december i år.
Faktorer som påverkar tillgången till el
Vädret under den kommande vintern har stor betydelse för både toppförbrukning och tillgänglig vindkraftsproduktion: Den faktiska toppförbrukningen är lägre vid milt väder och på motsvarande sätt är vindkraftsproduktionen högre i blåsigt väder.
Produktionskapaciteten hos betydande kraftverk i drift: Produktionskapaciteten kan påverkas av fel eller försenad idrifttagning av kärnkraftverket Olkiluoto 3 samt problem med tillgång på kraftverksbränslen, framför allt naturgas.
Tillförlitligheten hos överföringsförbindelser för att säkerställa importkapacitet. Dessutom påverkas tillgången på import av ländernas eventuella egna problem med elens tillräcklighet.
källa: fingrid.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.