Höga drunkningssiffror under våren – lär dig de fyra steg som är viktiga att minnas då någon ska räddas


Tredje steget i den så kallade Hrap-regeln är att se till att få tag på ett hjälpredskap, exempelvis en livboj. Utan hjälpredskap är det mycket svårt att få upp en panikdrabbad person ur vattnet. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Av Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbunds statistik framgår att märkbart fler finländare drunknade under den gångna våren i jämförelse med året innan. Under årets fem första månader 2019 miste sammanlagt 24 personer livet på grund av en drunkningsolycka. Den 31 maj i år landade siffran på totalt 40 omkomna.
Från förbundets håll är budskapet till finländarna nu tydligt och klart.
— Oberoende av om man är en skicklig simmare så ska man aldrig simma ensam. Simma längs med vattnet och inte rakt ut är också en regel att alltid hålla i minnet, säger Anne Hiltunen från Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.
Hiltunen är själv tidigare tävlingssimmare och fungerar nu som utbildningsplanerare på förbundet.
— Just nu i denna stund är jag exempelvis ute på vattnet och sitter på en surfbräda. Trots min bakgrund har jag flytväst på mig och folk som uppe på land vet var jag är.
Hrap-regeln viktig att minnas
Endast 8 av alla de 40 drunkningsolyckorna under årets första fem månader skedde i båttrafiken. Märkbart fler, sammanlagt 19 drunkningar, hade koppling till att personen gick genom isen, simmade, sysslade med sportdykning eller föll i vattnet av annan orsak.
— Simkunskap är ett knep att minska på olyckorna, men det är ingen garanti för att man ska undvika att drunkna. En hur skicklig simmare som helst kan exempelvis få en sjukdomsattack, och därför understryker jag betydelsen av att aldrig simma ensam, säger Hiltunen.
Om man själv råkar vistas på en strand eller nära någon som håller på att drunkna finns en regel att hålla i minnet. På finska förkortar Hiltunen den som ”Hrap” (hälytä, rauhoita, apuväline, pelasta – alarmera, lugna ner, hjälpredskap, rädda)
Hon förklarar att regeln går ut på att man i första hand ska se till att personer i omgivningen uppmärksammas på vad som håller på att ske. Ensam kan det vara svårt att rädda en drunknande person som dessutom är i full panik, och därför bör man se till att alla omkring kan komma till ens hjälp.
Följande steg är att lugna personen i fara. Så länge den drunknande personen själv är i full panik så kan det rentav vara livsfarligt att närma sig personen, eftersom hen i sin panik lätt kan dra även andra med under vattnet.
Det tredje steget är att se till att man har ett hjälpredskap, exempelvis en livboj. Det fjärde och sista steget är sedan att få upp personen ur vattnet. Under hela processen bör man också själv hålla sig lugn, vilket ofta kan vara lättare sagt än gjort.
Sofia Westerholm/SPT
Hrap regeln har jag aldrig förut hört talas om – och den går ej att förstå, öppna på svenska. Väl?
Konsultera nu gärna ngn Pargas läkare ell Skärgårdsdoktorn ang detta