Förflytta dig till innehållet

Hög beredskap på Åland efter grundstötningen — 20 personer kallades på jobb

Jonas Edsvik/Nya Åland/SPT
Ett fartyg på grund
Ett fartyg på grundJonas Edsvik/Nya Åland/SPT

Den åländska sjukvården höjde beredskapen för att kunna ta hand om eventuella skadade vid Amorellas grundstötning i söndags. Ingen behövde ändå sjukhusvård. Foto: Jonas Edsvik/Nya Åland/SPT

Vid 13.30-tiden på söndagen gick Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, upp i beredskapsläge för att möta ett eventuellt behov av vård på grund av Amorellas grundstötning.

Vad händer vid ett beredskapsläge?

— Det första är att man samlar gruppen som koordinerar beredskapen. Sedan kallar man in de personer som kan behövas, man ser till att det finns en grundbemanning, säger Jeanette Pajunen som är sjukvårdsdirektör vid ÅHS.

Den kirurgiska bakjouren, som är den person som tar beslutet om beredskapsjour, beslutade också att ingen som jobbadepå söndagens morgonpass fick gå hem från jobbet. Det här för att säkerställa att det fanns tillgänglig personal.

— Sent på kvällen har vi normalt mindre personal och vid 13.30-tiden visste vi inte hur det skulle sluta, säger Pajunen.

Samtidigt kartlades situationen och beläggningen på akuten, operationsavdelningen, intensivvårdsavdelningen och medicinavdelningen.

— Ganska snabbt fick vi veta att det inte fanns skadade, men att passagerarna skulle evakueras. Då finns alltid risk för att folk skadas. Det kan handla om arm- och benbrott.

Psykosocialt stöd

Följande steg blev att ge psykosocialt stöd, alltså samtalsstöd.

— Vi hade inga uppgifter om mängden barnfamiljer, så vi kallade in en grupp från vuxenpsykiatrin och en grupp från barn- och ungdomspsykiatrin, säger Pajunen.

ÅHS fick även uppgifter från myndigheterna om att det fanns många rysktalande ombord.

— Då blev vår uppgift att sköta om det. Vilka av våra vårdare och läkare kan ryska?

Pajunen säger att det är svårt att ge samtalsstöd på ett främmande språk, så de försökte hitta människor som också kan finska. ÅHS gav under dagen vård på svenska, finska och ryska.

— Vi hade två läkare på plats som kan ryska så de kunde ta hand om de rysktalande.

Vid behov har ÅHS även möjlighet att utnyttjaolika språktjänster, men direkta språkkunskaper är förstås smidigare.

Tjugotal extrainkallade

ÅHS gick tillbaka till normalt läge klockan 18. Vid 19-tiden fanns ännu ÅHS-personal kvarpå plats vid evakueringscentret i Strandnäs skola ochväntade på att besättningen eventuellt skulle ha behov av psykosocialt stöd, medan arbetet med resenärerna avslutats.

Jeanette Pajunen säger att hon inte har någon uppfattning om hur många av de ÅHS-anställda som hade arbetstur på söndagen som fick jobba över, men uppskattar att cirka tjugo personer extrainkallades.

— Än en gång har det visat sig hur fantastiskt bra personal vi har. För mig personligen visar det här att man kan vara trygg med vården.

Röda korset i beredskap

Röda korset och frivilliga räddningstjänsten bistod myndigheterna under söndagens prövningar. Från Röda korset fanns beredskapschef Olof Collin på plats.

— Vi har varit medmänniskor och gett psykosocialt stöd. Det är det vi har gjort, säger han.

Han kan inte uttala sig närmare om vad man gjort, eftersom informationsansvaret vilar på myndigheterna.

— Men vi har haft bra med frivilliga. Hela Röda korset på Åland har varit i beredskap och beredda att hjälpa.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter