Förflytta dig till innehållet

Hjortstammens storlek en tvistefråga – ”Stora oenigheter”

Arkiv
En vitsvanshjort nära en gårdsplan.
Hjortdjuren har blivit fler och brett ut sig på nya områden, speciellt under de senaste 10 åren. En diskussion om hur stor stammen ska vara pågår i samhället.

Den växande hjortdjursstammen har fört med sig ett ökat värde på vilt, men orsakar också skador på jord- och skogsbruk och får antalet trafikolyckor att skjuta i höjden. Det visar Naturresursinstitutet Lukes kartläggning som presenterades på ett webbinarium på onsdagen.

— Problemen blir tydligare där stammarna är större och situationen har gått över styr på vissa områden, säger forskningschef Markus Melin vid Naturresursinstitutet.

Institutet har samlat relevant forskning som finns till hands för att Jord- och skogsbruksministeriet ska ha något att luta sig mot när de fattar beslut om hur stammen ska regleras.

Fokus ligger på aktuell forskning om hur hjortdjuren påverkar ekosystemet, ekonomin, jord- och skogsbruket och trafiken, och vilken djurens roll är som vilt.

— I den offentliga diskussionen finns stora oenigheter om hur stor stammen ska vara. Naturresursinstitutets uppgift är inte att ta ställning i politiska frågor, utan att visa upp den information som finns till hands, säger Markus Melin.

De många jägarna och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK är bara några av de parter som är engagerade i frågan.

— Diskussionen går i stå om varje intressegrupp står och ropar i sin egen bubbla.

Många olyckor, ekosystemet påverkas

Antalet trafikolyckor med hjortdjur och speciellt med vitsvanshjortar har ökat explosionsartat på 10 år, visar Lukes statistik.

De regionala skillnaderna är stora. En fjärdedel av alla krockar med hjortdjur ägde rum i Egentliga Finland och Nyland – de regioner där stammen är störst.

— Man har försökt förhindra olyckor. Att reglera stammens storlek är det viktigaste enskilda sättet att minska antalet olyckor, säger forskare Ari Nikula.

Rapporten visar också att hjortdjuren påverkar hela ekosystemet. Bland annat ökar förekomsten av andra djur och insekter. Forskning tyder också på att förekomsten av vissa lövträd har minskat då hjortdjuren äter upp dem.

Den växande hjortdjursstammen har också gjort att fästingar, som älgfluga och fästing, och stora rovdjur blivit vanligare.

Minska skadorna

Enligt jord- och skogsbruksminister Jari Leppä måste man få nyttan av hjortdjuren att bli större och skadan att minska.

— Stammen är stor och orsakar för mycket skador, säger han under webbinariet.

Leppä poängterar att det krävs kommunikation och växelverkan för att man ska kunna dra nytta av hjortstammen och minska skadorna.

— Det är tydligt att stammen måste minskas kraftigt. För det behövs mekanismer, och om de befintliga mekanismerna inte räcker till måste man utveckla nya, säger han.

Elsa Kemppainen/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter