Hjortkrockarna är betydligt fler i Åboland, statistik var missvisande


Vitsvanshjortarnas antal har stigit enormt i Egentliga Finland, och så även trafikolyckorna med dem. Foto: Pixabay
Det sker omkring 160 krockar med hjortdjur på årsnivå enbart i ”gamla” Pargas-området, inte enbart 160 på fem år i hela staden, såsom vi påstod i en artikel publicerad på onsdagsmorgonen.
Felet kommer sig av att det finns olika slags statistik tillgänglig, och den statistik som trafikenkäten på Pargas stads och Kimitoöns kommuns webbsajter hänvisar till upptar inte alls alla trafikolyckor med djur.
Den statistiken är visserligen uppgjord nationellt och i samarbete med polisen, men den är från slutet av år 2015 framåt missvisande för trafikolyckor med djur inblandade.
Då beslöt nämligen Polisstyrelsen att polisen i regel inte måste åka till olycksplatser där inte personskador uppkommit.
Därmed föll största delen av hjort- och rådjurskrockarna bort från den statistiken, men det totala antalet bokförs i en annan statistik, som upprätthålls av Finlands viltcentral, också det i samarbete med polisen.
Två statistiksystem, det ena är missvisande för krockar med djur
Det var Sture Lindroos, aktiv i Pargas jaktvårdsförening som uppmärksamgjorde ÅU på att fel statistik använts, om man vill beskriva antalet krockar med djur.
— Det är lite märkligt med de här statistikuppgifterna, men den statistik som enbart tar upp vart polisen rycker ut är inte sanningen. Den blir missvisande, det är en helt annan storleksordning på hjortkrockarnas antal.
— Enbart under fjolåret skedde 161 krockar med djur i ”gamla” Pargas-området, år 2018 var de 162, år 2017 bokförde vi 127 krockar och 2016 blev det 118.
Föreningen är assistent till myndigheterna
Lindroos är Pargas jaktvårdsförenings ansvariga för den såkallade SRVA-verksamheten, det vill säga föreningens storviltsassistens till myndigheterna.
Det betyder att när den som har krockat med ett rådjur, en hjort eller älg ringer 112 för att anmäla olyckan går budet från myndigheterna vidare till Lindroos, om krocken alltså skett inom Pargas jaktvårdsförenings område.
Han skriver in olyckan i ett statistikprogram, vad som har hänt och var. Föreningen tar hand om det skadade djuret.
Krock med älg leder oftare till personskador
— Polisen strävar till att komma på plats om det är en älgkrock, men precis alltid sker det inte. Under de fyra senaste åren har vi haft cirka 20 älgkrockar i Pargas.
Under de femton år som Lindroos har varit aktiv inom jaktvårdsföreningen har ett par älgkrockar lett till sjukhusresor, men han kan inte erinra sig ett enda fall där någon som kört bil hade varit tvungen åka till sjukhus efter krock med hjort eller rådjur.
— Vi har mycket hjortkrockar, men norr eller öster om Åbo har de det betydligt värre. I Loimaa och Somero bokför jaktvårdsföreningarna flera hundra hjortkrockar per år.
LÄS OCKSÅ: Enkät vill veta var du upplever trafikproblem i Åboland
240 trafikolyckor med hjortdjur i fjol i Pargas
Viltstängsel ska minska krockarna på Skärgårdsvägen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.