Hjortar aktiverar blinkande lampor för att varna bilister vid riksåttan – så här fungerar det nya systemet

Det är inte lätt att lära en älg att välja en annan väg än dess förfäder har valt i generationer.
Luckor i viltstängslen längs vägarna finns ofta till exempel vid åkrar där det är god sikt, men luckorna är ändå platser där risken för att krocka med en älg, hjort eller ett rådjur är stor.
Samtidigt behövs luckorna i viltstängslena för att djuren ska kunna ta sig över vägen.
Nu inleds ett nytt försök i Nousis längs riksväg 8 i Repola by för att varna bilisterna för hjortdjur som närmar sig vägen, för att minska på risken för trafikolyckor.

Blinkande orange lampor
I samband med trafikmärken som varnar för älg finns orange varningslampor.
De aktiveras och börjar blinka för att varna bilisterna om älgar, hjortar eller rådjur upptäcks på sidan av vägen i närheten av luckan i viltstängslet.
Radar och infrarött ljus ska upptäcka djuren i tid.
Också pratliknande ljud ska skrämma
I systemet ingår också en pelare som sänder ut ljud som låter som mänskligt prat.
Den finns vid den nordliga anslutningen till Mynämäentie.
Också det här ljudet ska skrämma hjortdjuren från att ta sig över vägen på fel ställe och i stället få dem att söka sig till luckorna i viltstängslet, där det är meningen att de ska korsa vägen.
Samtidigt aktiveras varningslamporna när de närmar sig luckan i viltstängslet och bilisterna kan lättare förutse att ett djur är på väg.
Viltstängslet är bra, men luckorna är problematiska
På det aktuella vägavsnittet har viltstängslet, som byggdes 2021, avsevärt minskat på trafikolyckorna.
I stället har risken för att krocka med en älg eller ett hjortdjur ökat betydligt där stängslet slutar.
I stängselluckan skedde sammanlagt tolv trafikolyckor med hjortdjur inblandade under fjolåret.

Bilisterna måste ändra sitt sätt att köra
NTM-centralen i Egentliga Finland konstaterar att det inte finns pengar att bygga någon underfart för hjortdjuren, så att de kunde ta sig under vägen i stället för över den.
– Enda sättet att minska på olycksrisken är att göra bilisterna uppmärksamma på faran och få dem att anpassa sitt sätt att köra på den olycksdrabbade vägsträckan, skriver centralen i ett pressmeddelande.
Ett samarbete
NTM-centralen påpekar att varningssystemet är ett test och att det inte finns några garantier för att det alltid blinkar då ett djur närmare sig, eller tvärtom, att det kan blinka också då inget djur har tänkt gå över vägen.
Projektet är ett samarbete mellan NTM-centralen i Egentliga Finland, Viltcentralen och företaget Inno Trafik Oy. Resultaten ska analyseras vid Åbo universitet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.