Hjälpen når fram också i de avlägsna skidspåren – ett räddningspådrag är ett väloljat maskineri

Den fina vintern i kombination med coronarestriktionerna har satt fart på finländarna som nu vallfärdar ut i skidspåren.
På de mest populära ställena kan det uppstå trängsel och farliga situationer då snabba skejtare fräser förbi de långsammare skidåkarna.
Många har inte heller stått på skidor på flera år och då det går undan i backarna är det lätt hänt att olyckan är framme.
Skidspåren går ofta genom skogar och kuperad terräng, långt ifrån vägar och bebyggelse. Vintern har också lockat folk ut på isarna och långfärdsskridskoåkarna har redan varit ute på skärgårdsisarna.
Händer det en olycka eller drabbas man av en sjukdomsattack i skidspåret eller på isen kan det vara en utmaning för räddningsmyndigheterna att få ut hjälp i tid. Men tack vare ett välfungerande samarbete är det inget problem, säger Timo Iirola som är överläkare vid ÅUCS akutvårdsenhet.
– Vi begär tjänstehjälp av andra myndigheter som till exempel Räddningsverket som har de fordon och transportmedel som behövs för att få ut våra akutvårdare i terrängen. Vi samarbetar också med Sjöbevakningen som har luftkuddefarkoster och sommartid kan vi använda deras båtar.

Iirola säger att vintern inte förorsakar mera jobb än då marken är bar och folk rör sig ute i skog mark. Risken för olyckor är lika stor året runt.
– Motionsbanorna går ofta genom sådana ställen dit det är svårt att komma med ambulans, och då folk är ute och vandrar och stukar vristen gäller samma sak.

När olyckan är framme och nödcentralen får det första samtalet startar ett väloljat maskineri där flera myndigheter samarbetar.
Hjälpinsatsen koordineras av den myndighet som har den bästa överblicken av situationen. Gäller det olyckor till havs, sommar som vinter, är det sjöräddningscentralen i Åbo som har ansvaret och på landbacken är det oftast Räddningsverket som leder operationen, säger brandchef Juha Virto vid Egentliga Finlands räddningsverk.
– Vi har tillgång till Gränsbevakningens och Finnhems helikoptrar för att snabbt få ut hjälpen om till exempel en långfärdsskridsko- eller skidåkare har råkat i nöd ute på isen. Brinner det i Houtskär kan vi också skicka ut våra brandmän med helikopter.

I hela Egentliga Finland har Räddningsverket också tillgång till omkring 20 fyrhjulingar och några snöskotrar med vilka man snabbt kommer ut till skidspåren om någon har fallit i backen eller skidat mot ett träd.
Dessutom får man vid behov hjälp av de lokala frivilliga brandkårerna, säger Virto som är mycket nöjd med hur samarbetet har fungerat.
– Ordet myndighetssamarbete kan låta lite stelt och byråkratiskt, men i verkligheten är det ett väldigt effektivt och snabbt sätt att få ut hjälpen i tid.
För att göra det lättare för sjukvårds- och annan räddningspersonal att hitta fram är det viktigt att man håller koll på var man befinner sig, påminner Virto.
– 112-appen fungerar bra, men man ska inte förlita sig enbart på den, det är alltid bra att själv veta sin position.
Inga allvarliga olyckor
Trots att friluftslivet och utomhusaktiviteterna i vinter har lockat de stora massorna ut i naturen så har det inte hänt några allvarliga olyckor, säger Virto. I medeltal har man fått rycka ut varannan vecka. Inte heller Timo Iirola vid ÅUCS har märkt någon ökning i antalet olyckor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.