Förflytta dig till innehållet

Hiva in en mal på isen

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

– Nu hade du nog tur.
– Vi hade sån tur med vädret.
Man må vara hur ovidskeplig som helst, men ändå tala om tur.
I det här landet anser vi oss ofta rationella och saknar, jämfört med många andra kulturer, den starka kontakten till det andliga och oförklarliga.
Ändå försöker vi maximera vår tur.
Vem har inte letat efter en fyrklöver någon gång i sitt liv?
Spelat på lotto med favoritsiffrorna?
Kastat en slant i valfri Fontana di Trevi?
Eller blåst iväg en tappad ögonfrans, plockat upp ett mynt på gatan eller blåst ut ett tårtljus – och samtidigt önskat något?
För om det finns något man inte kan få för mycket av, så är det tur.
Vad är tur och hur mycket går turen att påverka? Eller är det just det som turen betyder, att något sker utan att du kan påverka det?
Den engelske professorn Richard Wiseman, som forskar i tur, har formulerat fyra grundregler för att få mer tur:
1. Tur följer den uppmärksamme
2. Tur hänger ihop med intuition
3. Tur följer dem som förväntar sig ett bra liv (det blir en självuppfyllande profetia om de positiva förväntningarna överträffar motgångar)
4. Tur i oturen
I tävlingssammanhang hänger resultatet sällan enbart på tur. Men det hindrar inte otaliga idrottare att upprepa sina ritualer.
Eller deras fanatiska supportrar.
I den amerikanska nationella hockeyligans (NHL) slutspel Stanley cup gjorde i tiderna bläckfisken entré på isen.
Året var 1952 då Red Wings-fans kastade ut en åttaarmad bläckfisk på isen som en symbol för att laget behövde vinna åtta matcher i slutspelet för att ta hem pokalen. Vilket man också lyckades med.
Just det laget befinner sig inte i slutspelen i år, men det gör däremot Nashville Predators. Som för 15 år sedan skapade en modifierad version av den lyckobringande traditionen och började hiva in malar på isen.
Tur eller inte, vem tröttnar inte på att städa upp fiskres från arenaisen?
Klubben fick nog. I år är det istället levande malar simmandes i en tank som ska bringa ishockeylaget den tur som krävs för att ta hem pokalen.
Den första malen hette Gill och fick sällskap av Ben. Och de eller deras två malkompisar (fyra malar, för fyra vinster i fyra serier), ska inte slängas ut på isen i någon form eller i något skede.
Tur för dem.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter