Hittar kunderna fram i Salutorgets labyrint? Vissa företag vinner, andra försvinner i de levande korridorerna

Återvändsgränder, krokiga korridorer och passager som en dag är öppna men nästa dag stängda.
Salutorget och gatorna kring det har blivit en föränderlig labyrint. Hur har det påverkat affärerna och kunderna?
Kaisa Leppäkoski arbetar på Ecolocal Market i Forumkvarteret. Sedan Eriksgatan vid torget stängdes har fler människor passerat genom byggnaden och på så sätt upptäckt butiken.

En annan positiv nyhet med byggnadsarbetet på Salutorget är att bussarna nu stannar på Slottsgatan, direkt utanför ingången till Forumkvarteret.
– Nya ansikten har synts till. Människor har kommit fram och sagt att tänk att de nu först hittat denna butik, säger Leppäkoski.
Endast glada miner är det ändå inte. Den senaste veckan har ingången till Forumkvarteret vid Köpmansgatan varit stängd, och det har lett till att färre spontant besökt butiken.
– Vi är ändå på en rätt bra plats, de affärer som är vid återvändsgränden har det svårare, säger Leppäkoski.

Snacket bland kunderna handlar kretsar främst kring frågan on när byggnadsarbetet ska bli färdigt. Det känns att allt renoveras och just nu är det knepigt att hitta fram bland gångarna.
Köpmansgatans ingång till Forumkvarteret stängd i två veckor
Bageriet Gryn, finns i Forumskvarteret strax före den tillfälliga återvändsgränden mot Köpmansgatan.
Stamkunderna besöker livligt affären, men just nu är det få nya kunder som tar sig mödan att gå runt och upptäcka butiken.
Alina Konttinen jobbar på bageri Gryn. Byggnadsarbetet har både varit positivt och negativt för bageriet.
Hon berättar att den allmänna inställningen bland kunder är att de skulle undvika centrum ifall möjligheten fanns.
– Det är synd att byggnadsarbetet räckt så länge, säger hon.
På samma sätt som Ecolocal Market gynnades Gryn när Eriksgatan stängde och allt fler personer passerade genom Forumkvarteret och upptäckte bageriet.

Butiken läggs ner då besökarna inte längre hittar dit
En butik som hamnat i kläm på grund av byggnadsarbetet kring Salutorget är secondhandbutiken och kaféet Ilona. De tvingas avsluta sin verksamhet på lördag nästa vecka.
Butiken ligger på Universitetsgatan mellan Brahegatan och Köpmansgatan, och där har gatubygget pågått i över ett halvår.
– Vi skulle ha klarat oss genom coronapandemin, men byggarbetet vid vår butik, som spärrade av den förbipasserande trafiken, var tyvärr den avgörande smällen, säger Enni Palonen.
Hon jobbar för företaget som hennes mamma och syster startat upp i mars 2020.

En viktig inkomstkälla för företaget har varit butikens kafé, som förbipasserade människor svängt in till. Det har lockat folk att sedan titta omkring i själva klädesbutiken.
I och med att butiken nu ligger i en återvändsgränd har de viktiga ex tempore-besökarna försvunnit.
Samtidigt har hon förståelse över att bygget måste göras, och att vägar måste spärras av.
– Vi hade helt enkelt dålig tur, säger Palonen.
Företagets ägare har försökt kontakta staden om tidtabellen för bygget på gatan, men har inte fått något svar om när gatan igen öppnas upp. Ovissheten om när situationen skulle bli bättre resulterade i att de beslöt att lägga ner verksamheten.

– Vi har haft kunder, men inga nya besökare hittar hit längre, säger Palonen.
Under intervjun stiger två besökare in i butiken. När de ser det tomma utrymmet frågar de förvånat ifall det inte tidigare fanns ett kafé här, som serverade hembakta, veganska kakor.
Efter att Palonen förklarat att de lägger ner verksamheten utbrister en av dem:
– Vad synd, ni hade så goda kakor, speciellt den med mint, säger en av dem och frågar om recept.
Sedan går de besviket därifrån.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.