Förflytta dig till innehållet

Hitisbor tar över en Vikare-brygga och hoppas också den andra kan räddas

Inget bra skick. Peter Fihlman har gett den kommunala pontonbryggan nödhjälp. Nu blir det att försöka reparera den ordentligt på talko.


Hur bryggor ser ut då de inte har underhållits, det kan man se i Vikare i Hitis kyrkby.
Här finns sedan cirka 15 år en pontonbrygga som är i flitig användning av besökare. Men skicket är dåligt.
– Jag har som nödhjälp lappat ihop den men den är felkonstruerad från början, inte ledad som den ska, säger Peter Fihlman, vice ordförande i byaföreningen.

Besöksnäringen kräver också bryggor

I går beslöt Kimitoöns tekniska nämnd att bryggan överlåts till föreningen. Material för att reparera den har på kommunens bekostnad fraktats till Vikare.
– Det gick bra, men arbetskraften får vi själva skaffa. Med andra ord blir det dags för talko igen. Vi skärgårdsbor är verkligen inte de enda som behöver bryggor, och besöksnäringen hör ju till det som kommunen vill satsa på – varför ska det då vara så svårt att inse att bryggor behövs, säger Fihlman.

Vikare viktig som reserv-färjfäste

Byaföreningens ordförande Christer Gustafsson instämmer, och hoppas att det kunde bli någon ordning också på den andra gamla bryggan i Vikare, nämligen före detta förbindelsebryggan, nu ägd av NTM-centralen.
– Den bryggan har inte underhållits sedan nya färjfästet byggdes mitt på Hitis-Rosalalandet på 1990-talet. Men tänk om rampen där går sönder och Vikarebryggan inte längre kan användas, hur går det då, undrar han.

Används trots förbud

Bryggan skulle nu kosta flera hundra tusen euro att få i skick eftersom det behövs reparation både av cementpelarna som den står på, av brolocket och av den utbyggda väg som leder dit.
– Bryggan används hela tiden trots att NTM-centralen har satt upp förbudsskyltar och dessutom ett vägräcke tvärs över vägen dit. De som behöver lasta till exempel byggvaror har ingen annan stor allmän brygga att tillgå, och alla stora båtar på besök förtöjer helst här, säger Gustafsson.

Svaret dröjer

Hitisborna har länge försökt få ett svar vad myndigheterna avser med bryggan men ännu låter det svaret vänta på sig.
Läget just nu är att NTM-centralen har gjort en framställan till Trafikverket om att bryggan ska att upphöra att vara en del av det allmänna vägnätet och att bryggan bör rivas.
I framställan (egentligen förslag till vägplan) nämns också den gamla förbindelsebryggan i grannbyn Rosala; den bryggan är i bättre skick så den kunde övertas av ett bryggandelslag om ett sådant bildas.

Osäkert vad beslutet blir

Det var redan i fjol som NTM-centralen vände sig till Trafikverket, som i sin tur måste höra Trafik- och kommunikationsministeriet, där tiotals liknande bryggfrågor lär ha stått i kö. Nu kan det definitiva beslutet komma under hösten, eller genast då Trafikverkets planeringschef Elisa Sanasvuori har tid att sätta sig in i ärendet.
– Ännu har jag inte alls bekantat mig med materialet så jag kan inget säga om vilket mitt beslut för Hitis och Rosala blir, säger hon.

Vikare. Gamla förbindelsebryggan t.v. och den kommunala pontonbryggan som nu tas över av byaföreningen. Båda bryggorna är i dåligt skick.


Förtöjningsplatser behövs säger Christer Gustafsson, här vid Hitis FBK:s brandstation vars brygga inte kan upplåtas åt allmänheten. Besökare är hänvisade till de två gamla bryggorna i bakgrunden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter