Hitis sjöbevakningsstation hotas av nedläggning – beslut väntas senare i år

Sjöbevakningen utreder om det finns förutsättningar för sjöbevakningsstationen på Hitis att vara kvar på ön.
Kommendören för Västra Finlands sjöbevakningssektion Marko Tuominen säger att fastigheten är gammal och i behov av en totalrenovering och att hyreskontraktet går ut år 2025. Enligt honom har hyresvärden som är ett dödsbo antytt att man inte är intresserat av att förlänga kontraktet.
Alternativen kan vara att staten löser in fastigheten, finansierar renoveringen eller hyr en annan plats men med tanke på de ekonomiska förutsättningarna är det knappast sannolikt.
Det fjärde alternativet är att stänga stationen och hitta en annan lösning för att trygga sjöbevakarnas närvaro i området, säger Tuominen.
– Det gäller att använda skattebetalarnas pengar på ett förnuftigt sätt. Men det är klart att vi måste finnas kvar och synas i den östra skärgården. Därför utreder vi nu hur vi ska kunna vara det på ett kostnadseffektivt sätt.
Servicen kan finnas kvar, även om väggarna inte gör det.
Risto Jääskeläinen kommendör Finska vikens sjöbevakningsstation
Hitisstationen är från 1950-talet och världen ser helt annorlunda ut än då, säger Tuominen. Nya snabbare båtar och innovativa lösningar har gjort att verksamheten inte är bunden till en och samma plats.
I Borgå skärgård finns redan en flytande sjöbevakningsstation på 240 kvadratmeter som har byggts på en pontonbrygga. Vid behov går det att bogsera stationen till en annan plats. Det finns också andra lösningar, säger kommendören för Finska vikens sjöbevakningssektion, Risto Jääskeläinen.
– Vi har också sådana båtar där besättningen kan övernatta och vi har redan gjort försök med en vecka långa arbetspass ombord. Då kan man patrullera över ett större område och utföra flera uppdrag på samma resa.
– Servicen kan finnas kvar, även om väggarna inte gör det.
Frågan om Hitisstationens framtid ingår i en större utredning om hur stationsnätet ska se ut och hur Sjöbevakningen ska utvecklas. Utredningen ska vara klar i slutet av året.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.