Förflytta dig till innehållet

Hitis förlorar sannolikt sjöbevakningen

Gränsbevakningsväsendet har inte ett intresse av en reparation av Hitis sjöbevakningsstation. Inga stationer ska dras min, men det blir förändringar är budskapet.

Representanter för Hitis byaförening, Rosala byaråd, Hitis FBK samt Kimitoöns kommun hade en virtuell träff med inrikesminister Krista Mikkonen på tisdagen. I mötet deltog också konteramiral Markku Hassinen, biträdande chef för Gränsbevakningsväsendet.

Enligt sjöbevakningens helhetsplan dras inga stationer in, men det kommer att ske förändringar. De förändringarna gäller också Hitis sjöbevakningsstation, säger Erika Strandberg, Kimitoöns kommundirektör. Konteramiral Hassinen berättade under mötet att målet är att gränsbevakare i framtiden vistas mindre på de olika stationerna och i stället befinner sig mer ute på fältet.

Det här budskapet från Gränsbevakningsväsendet tyder på att sjöbevakningsstationen kommer att flyttas från Hitis till Kasnäs eller Dalsbruk, dit det finns fast vägförbindelse. Det här konstaterar också kommundirektör Strandberg.

Statens närvaro i skärgården och på landsbygden överlag har minskat kraftigt under de senaste årtiondena. Staten använder begreppet förändringen, om någonting som egentligen handlar om en ödeläggning av glesbygden.

När man tittar på frågan ur en operativ synvinkel, kommer Gränsbevakningens förändringar knappast att försämra säkerheten till havs och inte heller försvaga Gränsbevakningens möjligheter att sköta sina uppgifter. Problematiken och stängningshoten handlar om en pågående perspektivförändring i samhället.

Kyrkorna byggdes en gång i tiden enligt principen att man varje söndag kunde ta sig till kyrkan med häst och kärra. Detta geografiska och mentala avståndsperspektiv lever ännu delvis kvar. Hitis har en lång och intressant historia.

Hitis var ett kapell under Kimito från 1674 till 1861 varefter församlingen och kommunen blev självständiga. Hitis införlivades 1969 med Dragsfjärd, som i sin tur blev en del av Kimitoön i en kommunsammanslagning 2009.

Hitis sjöbevakningsstation inledde in verksamhet på nuvarande plats i slutet av år 1954. Verksamhet hinner kanske fylla 70 år på Hitis, innan den flyttas till en annan ort. Historia och traditioner får ge vika för ny teknik, effektivare arbetssätt och nya perspektiv på vad som avses med nära och långt borta.

Nya teknologiska övervakningsmetoder, bättre utrustning och effektivitetskrav är alla förbättringar som i värsta fall leder till stora lokala försämringar i skärgården. För Hitislandet och Hitis skärgård är sjöbevakningens närvaro en stor trygghetsfaktor.

För Hitis är sjöbevakningsstationen mera än en station, den är nästan en identitetsfråga. Den symboliserar Hitis tid som en självständig socken. Nu lönar det sig för alla parter, så länge ens lite hopp finns, att vända på alla strandstenar. Finns det trots allt en lösning som skulle möjliggöra en fortsatt verksamhet på Hitis?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter