Hitis byaförening byter ordförande för första gången — Hanna Vuorio-Wilson tar över


Ordförande Christer Gustafsson avtackas av Hitis byaförenings sekreterare och kassör Jörgen Holmström samt styrelsemedlem (nu suppleant) Anita Österberg. Foto: privat
Efter nästan 20 år som ordförande för Hitis kyrkoby byaförening vill Christer Gustafsson nu lämna plats för yngre förmågor. Hanna Vuorio-Wilson efterträder honom.
Gustafsson var med om att starta föreningen år 2001.
— Orsaken var att alla ängar höll på att växa igen. Därför ville vi skaffa kor hit. Byborna var genast villiga att hyra ut sina ängar, berättar Gustafsson, som då var aktiv inom jordbruket.
Sedan dess har det funnits sommarkor i Hitis så gott som varje sommar. Om projektet fortsättningsvis får stöd av NTM-centralen återstår att se. Den har gett projektet en tusenlapp i året, för att stöda att grönområdena hålls i skick.
För övrigt har föreningen hjälpt till där det behövts, främst med administrativa ärenden. Men också städtalko i byn ordnas varje år.
Minns då sjöbevakningsstationen var hotad
Något Gustafsson speciellt bra kommer ihåg var de för Hitisborna förvånande planerna på att flytta bort sjöbevakningsstationen från Hitis till Dalsbruk kring år 2007.
— Vi lyckades lyckligtvis stoppa det. Då hade vi kontakt med både Gränsbevakningens chef och dåvarande inrikesministern, minns Gustafsson.
Gustafsson fortsätter i föreningen som styrelsemedlem.
Vuorio-Wilson vill försvara skärgårdsbornas rättigheter
Hanna Vuorio-Wilson, som nu tar över ordförandeklubban, ser som en av de mest aktuella uppgifterna för byaföreningen att bevaka, eller kanske just nu snarare att försvara, skärgårdsbornas rättigheter.
— Vi försöker bidra till att skärgårdsprogrammet följs. Vi håller också kontakten till Skärgårdsdelegationen och funderar mycket på de nu aktuella kriterierna för skärgårdsstöd och dylika frågor, säger Vuorio-Wilson.

Hanna Vuorio-Wilson tar över som ordförande för Hitis kyrkoby byaförening. Foto: privat
Hitis byaförening har 112 medlemmar, varav cirka en fjärdedel är fast bosatta. Samarbetet med systerföreningen Hembygdens Vänner i Hitis är viktigt.
— Vi håller såklart kontakten med Rosalaföreningarna och välkomnar en dialog med alla andra också som jobbar med samma utmaningar som vi — tillsammans är vi starkare.
Vuorio-Wilson nämner också byainfo-projektet, som är en viktig sak både för henne personligen och för byalaget. Genom projektet har biblioteket utvecklats till ett mångsidigt serviceställe, där också teknik och handledning finns tillgänglig.
— Samarbetet med Kimitoöns bibliotek har fungerat mycket bra. Att kommunen skickat signaler om att byalagens och -föreningarnas roll bara ökar i framtiden är i sig intressant.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.