Historisk dag i hamnen i Dalsbruk – M/S Tali transporterar 10 000 ton havre till Spanien


M/S Tali, som ägs av det finländska rederiet ESL Shipping, ligger judt nu i Dalsbruks hamn. Foto: Emilia Örnmark
Som bäst lastas havre i hamnen i Dalsbruk. Det finskflaggade fartyget M/S Tali, 137 meter långt och 22 meter brett, anlöpte hamnen på torsdag kväll. Lastningen startade på måndag och kommer att pågå i tre dagar, efter vilket havren transporteras till Spanien.
Det här är den första spannmålstransporten från Dalsbruk och detta är det största fartyg som någonsin besökt hamnen.
ÅU fick bland andra medierepresentanter bekanta sig med lastningen av fartyget på tisdag.
Lastbilar och långtradare stod i långa rader i hamnen, i väntan på att få kippa sina havrelass och åka efter mer. En del av havren kommer från Dalsbruks Fabriks tre lagerutrymmen på fabriksområdet, men en del kommer direkt från gårdar i Sydvästra Finland, västra Nyland och Tavastland.

Havren lastas ombord med en stor skopa. Foto: Emilia Örnmark
Bilarna kippar kvickt av havren i ett stort flak och ger plats för nästa bil. Havren lyfts sedan ombord med stora skopor.
Ett slags tak skyddar havren ombord vid transport, men om det regnar kan man inte lasta havre.
Tre aktörer samarbetar i Dalsbruk
Dalsbruks hamn är en betydelsefull exporthamn för odlare i Sydvästra Finland och den möjliggör en för området allt effektivare spannmålsexport. I Dalsbruk agerar Avena Nordic Grain i samarbete med Dalsbruks Fabrik och Seaport Logistics SL.

Timo Kiviaho från Seaport Logistics, Pekka Hyssy från Avena och Göra Eriksson från Dalsbruks Fabrik. Foto: Emilia Örnmark.
Sedan början av augusti har Avena tagit emot havre i Dalsbruks Fabriks hallar på industriområdet.
— Dalsbruks hamns läge är utmärkt med tanke på export av spannmål. Vi är mycket nöjda över att vi kan erbjuda jordbrukare i området möjlighet att leverera havre direkt till en exporthamn, säger Avenas inköpschef Pekka Hyssy.
Han är glad att samarbete snabbt kunde inledas, och talar om en succéstart.
— Efterfrågan fanns och lagren fylldes snabbt, konstaterar han.
Orsaken till att Avena valde Dalsbruk är den centrala hamnen, som ligger i hjärtat av Skärgårdshavet, de goda lastningsmöjligheterna samt lagerutrymmena i hamnområdet.
— Dessutom ligger Dalsbruk på ett odlingsområde som saknar förädlingsindustri. Det odlas mycket havre i närområdena, och tillväxtpotential finns, konstaterar Hyssy.

Doftande, gul havre. Foto: Emilia Örnmark
Mer intresse från odlare nästa säsong
Johan Andberg, Avenas distriktschef i Nyland, förklarar att möjligheten att transportera havren till Dalsbruk kom mitt i odlingssäsongen, då jordbrukarna redan hade sina odlingsplaner klara.
Dock lär det nu finnas fler odlare som inför nästa säsong kommer att satsa på havreodling. Troligtvis blir massorna ännu större i hamnen nästa säsong.
— Med Avena kan man ingå kontrakt med eller utan pris. Till exempel kan man låsa en del av skörden på förhand till ett visst pris, förklarar Andberg.
Han ser odlarnas fördelar i kortare transportsträckor och att man kan föra havren hit när som helst direkt från torken.

Johan Andberg från Avena. Foto: Emilia Örnmark.
Trygg hamn
Också från Seaport Logistics är man nöjd med hur samarbetet kring havren startat. Förutom hamnen i Dalsbruk förfogar företaget också över en hamn i Salo. Timo Kiviaho, som ansvarar för försäljning, marknadsföring och säkerhet lyfter fram att varken olyckor eller nära ögat-situationer skett i hamnen i Dalsbruk. För att upprätthålla säkerheten släppte man inte heller pressen ombord på fartyget i dag, även om det på förhand planerats så.
Rekord på många sätt
M/S Tali lastar 10 500 ton havre, vilket motsvarar 230 långtradarlass. Kenneth Nordell från Dalsbruks Fabrik bekräftar att detta fartyg är rekordstort – det senaste riktigt stora fartyget som låg i Dalsbruk kunde ta 6 000 ton, och det var på 90-talet.

Kenneth Nordell från Dalsbruks Fabrik bekräftar att M/S Tali är det största fartyg som anlöpt Dalsbruks hamn. Foto: Emilia Örnmark
Allt fler lokaler i bruk
Dalsbruks Fabrik äger två tredjedelar av fabriksudden inklusive byggnaderna på det området. Fastigheterna anskaffades 2017, fem år efter att FN-steel gått i konkurs. De lokaler man förfogar över är totalt 25 000 kvadratmeter.
— För två år sedan fanns här fullt av produktionsmaskiner för stålindustrin. Det tog ett år att montera ned dem. Totalt fanns här 5 000 ton stål. 4 000 ton måste skrotas, men resten har åkt till Sydeuropa och tas i ny användning, förklarar Göran Eriksson, vd vid Dalsbruks Fabrik.
Ännu pågår efterstädningen, och man söker ny användning för fabriksbyggnaderna.
— Vi är optimistiska till att hitta vettig verksamhet för hallarna. Nu har vi ett tiotal hyresgäster, de flesta ganska små företag, men härifrån går det vidare, säger Eriksson.
Nordell anser att ju fler små aktörer som finns på området, desto bättre är det.
— Förhandlingar pågår hela tiden. Gällande allt som handlar om export och import hamnvägen ligger vi bra till, säger han.
Även andra sädesslag?
En fartygslast havre till kommer troligtvis att bli aktuell ännu denna säsong.
Från Finland exporteras årligen cirka 300 000 ton havre, och landet har ett gott rykte som producent av högklassig havre. Havreskörden i år uppskattas bli cirka en miljon ton. Från Dalsbruk kan det i framtiden bli aktuellt att exportera även andra sädesslag.

Detta är ett av tre lagerutrymmen för havre i Dalsbruks hamn. Hit ryms uppskattningsvis 3 000-4 000 ton havre. Foto: Emilia Örnmark.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.