Förflytta dig till innehållet

HFD skulle tillåta trafikljusen vid Högsarfärjan – men Finferries väljer att gå vidare med ett nytt spår

Arkiv/Kim Lund
En trafilkljusboj vid en färja
Trafikljusen vid Högsarfärjan behövs inte längre.

Långköraren med Högsarfärjan som testlaboratorium för eldrivna vajerfärjor ser ut att få en riktigt lyckad lösning där både rederiet Finferries och de som överklagade ”trafikljusarrangemanget” är överens.

Testar helt ny teknisk lösning

Vajerfärjan vid Högsar kommer från och med nästa vecka att fortsätta testandet av förnyad vinschdrift. Det har gjorts tekniska modifikationer på färjan så att vajerfärjans driftvajrar nu hela tiden hålls cirka två meter under vattenytan – också då färjan angör stranden.

Detta har hänt:

September 2017: Finferries fattar beslut om att testa eldrivna vajerfärjor och Högsar–Grännäspasset är först ut.

September 2018: Testkörningarna inleds på Högsarpasset.

December 2019: Regionförvaltningsverket i Södra Finland beviljar NTM-centralen i Egentliga Finland tillstånd enligt vattenlagen för regelbunden trafik med de tre nya vajrarna som förutsätter varningsljus i den korsande farleden.

Januari 2020: Bland annat Mattnäs byalag överklagar regionsförvaltningsverkets tillstånd till Vasa förvaltningsdomstol. De motsätter sig ”trafikljusen” och anser att de dåvarande vajrarna som kunde stiga över ytan utgör en stor fara.

September 2022: Vasa förvaltningsdomstol ger besvärsställarna rätt och anser att vajrarna utgör en fara samt att trafikljusen inte borde ha fått installeras innan beslutet vunnit laga kraft.

Oktober 2022: NTM-centralen överklagar beslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen.

September 2023: HFD upphäver Vasa förvaltningsdomstols beslut och RFV:s ursprungliga tillståndsbeslut sätts i kraft.

September 2023: Finferries meddelar att man i samråd med representanter för de som överklagade det ursprungliga beslutet har utvecklat ett nytt system där vajrarna nu hålls under vattnet och som därför inte kräver trafikljus i farleden.

Finferries vd Håkan Fagerström säger att parterna under våren och sommaren varit i kontakt och tillsammans funderat på en teknisk lösning som både rederiet och besvärsställarna kan vara nöjda med.

– Rättstvisten handlade till stora delar om att vajrarna ofta steg till ytan och till och med över ytan då färjan närmade sig land. Jag kan delvis vara av samma åsikt att det kan medföra en farosituation och därför har vi nu byggt om färjan och landfästena så att vajrarna hela tiden är minst två meter under ytan. I själva verket är det här konceptet till och med tryggare än en traditionell vajerfärja.

HFD avgjorde i NTM-centralens (och Finferries) favör

Finferries hade i princip kunnat köra vidare med det tidigare konceptet i och med att Högsta Förvaltningsdomstolen i dag kom med sitt avgörande.

Enligt HFD kan man förutsätta att de som använder vattenområdet är medvetna om faran och att projektet inte äventyrar den allmänna säkerheten på ett sådant sätt att ett absolut hinder för beviljande av tillstånd skulle behövas.

en karta som visar var en färja gårMapcreator/ÅU
Färjpasset är 319 meter långt och färjan trafikerar utan tidtabell.

I klartext betyder det att HFD ger Finferries och NTM-centralen rätt – men rederiet väljer ändå att gå en annan väg.

– Det här känns som en mycket mer positiv lösning på tvisten, säger Fagerström.

Färjans dieselmotorer hålls kvar, men från och med nästa vecka är det meningen att Högsarfärjan igen drivs med el.

De nya landfästena installeras under veckoslutet och det kan förekomma några kortare avbrott i trafiken.

– Det handlar på sin höjd om någon timme, inte längre än så, intygar Fagerström.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter