HFD luckrade upp kraven för Koverhar hamn – viss verksamhet tillåts på grundvattenområden

Högsta förvaltningsdomstolen har till stora delar förkastat Hangö hamn Ab:s överklagan gällande miljölovet för Koverhar hamn.
Däremot luckras lovet upp vad beträffar hamnens användning av grundvattenområden.
Hamnbolaget krävde i sitt överklagande att Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) ändrar lovet vad beträffar bekämpning av damm och stryker ett avsnitt i avgörandet där det sägs att småskalig förädling av laster ska ske längre bort från stranden och ett avsnitt där hamnverksamhet endast kan bedrivas utanför grundvattenområdena.
Hamnbolaget krävde också att HFD skulle utföra en syn i hamnen, vilket domstolen avslog.
Enligt hamnbolaget beaktar miljölovet inte hamnens karaktär. Eftersom de laster som hanteras i hamnen varierar under åren kan de inte definieras i ett miljölov.
Under de kommande åren kommer olika finfördelade bulkvaror att fraktas via hamnen, till exempel olika råvaror för industrin, biprodukter och biobränsle, återvinningsbränsle och jordmaterial. Det finns enligt hamnbolaget hundra- eller tusentals ämnen med olika egenskaper.
Hur man bekämpar dammet från dem definieras enligt varje last. Hamnbolaget anser att det måste beaktas i lovet.
Hamnbolaget säger att småskalig förädling av last kan göras på den plats som anvisats i bolagets ansökan och att den platsen är bäst med tanke på miljön.
Vill hantera last nära stranden
Enligt bolaget har man goda förutsättningar att kontrollera och begränsa bullret på den tänkta platsen och vid behov kan man bygga nya bullerskydd enbart för detta.
Om den småskaliga förädlingen sker på den nedre planen kan materialen enkelt flyttas med lyftkran eller på annat sätt till en lämplig plats för hantering.
Hantering någon annanstans på hamnområdet skulle kräva transport med tillhörande lastningar och lossningar. Av dessa skulle det uppstå extra buller- och dammolägenheter.
Enligt hamnbolagets ansökan skulle man inte förvara farliga ämnen på grundvattenområden, utan till exempel containrar, andra större enheter eller till exempel stenkross.
Hambolaget kan också tänka sig att ytbelägga grundvattenområdena och utrusta dem med konstruktioner som skyddar grundvattnet om man tar dem i hamnens användning.

I sina utlåtanden är den lokala miljönämnden och miljöhälsoskyddet rätt eniga i sina åsikter om att last kan hanteras och förädlas på de platser hamnen föreslagit bara man vidtar tillräckliga skyddsåtgärder.
Hamnverksamhet på vattenskyddsområde kan enligt dessa bedrivas om det inte orsakar förändringar i grundvattnets tillstånd och att det är tillräckligt reglerat.
NTM-centralen i Nyland konstaterar att hamnbolaget inte har presenterat någon utredning om grundvattenförhållandena eller konsekvensbedömning av grundvattnet och att bullrande och dammande verksamhet måste beaktas i tillståndsbeslutet.
Privata intressenter är mer kritiska. Sjömansro Ab Oy och Ari Kapanen säger i sitt utlåtande att verksamheten orsakar damm kontinuerligt och att miljölovets villkor inte på något vis får lindras.
De vill inte att någon förädling sker på grusplanerna vid stranden. De vill inte heller se att av avfall hanteras i omedelbar närhet till grundvattenområdena.
De anser att hamnverksamheten kommer att försämra skyddet av utter och lo på Naturaområdet. Intressenterna önskade ett förhandsavgörande av EU-domstolen (kan tillämpas om det är oklart hur EU-rätten ska tolkas) i ärendet som HFD avslog.
Måste klargöra verksamheten på grundvattenområdena
HFD ändrade regionförvaltningsverkets beslut från 2021 så att hamnverksamhet enligt lovet kan bedrivas på hamnområdet och på det lilla industri- och lagerområdet utanför grundvattenområdena, dock inte nära stranden som hamnbolaget önskat på grund av förmodade damm- och bullerolägenheter.
Detta var också Vasa förvaltningsdomstols ståndpunkt.
Som ett tillägg till lovet kom HFD med en skrivelse om att sådan verksamhet som inte utgör ett hot för grundvattnet kan placeras på grundvattenområdena vilket innebär en lättnad i jämförelse med förvaltningsdomstolens beslut.
Utöver detta tillade man ytterligare en föreskrift till miljölovet om att hamnbolaget innan verksamheten inleds måste komma med en utredning om vilka verksamheter som ska placeras på grundvattenområdena.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.