Herrens nåd är varje termin ny

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Förra veckan inleddes ett nytt läsår i stadens skolor; nästa vecka kommer nya studerande till universiteten.
Jag mötte en kollega i korridoren här om dagen som önskade mig ”gott nytt år!” För en som på ett eller annat sätt är involverad i utbildningsbranschen känns denna tid på året mycket mer som en ny start, ett nytt år, än den där kalenderdetaljen strax efter jul.
”Herrens nåd är var termin ny”, en omskrivning av en Lina Sandell-psalm som talar om ”var morgon”, var ett favorituttryck hos en av mina bekanta under studietiden. Det fångar känslan av att ett nytt (läs)år ger nya chanser.
Man tänker att detta läsår ska man skärpa sig och få avhandlingen färdig, eller motsvarande – och samma känsla och tankar ligger förstås bakom alla möjliga nyårslöften.
Nya möjligheter innebär också ofta nya farhågor. Det är lite spännande för en lärare att möta nya elever eller studenter, men mer spännande är det ändå att börja på ny skola – och särskilt om man för första gången går i skola. Det finns en stor osäkerhet om vad som väntar och förväntas – det kan hända på många olika nivåer att man glömmer att skolgången handlar om att lära sig, inte om att kunna. Det
har i sociala medier cirkulerat ett fint citat av lågstadieläraren Janna Kurth från Åbo som lyfter fram att en elev på första klassen inte behöver veta något, inte ens behöver vara pigg och glad, utan får vara trött, långsam och ledsen.
Samma lärare betonar i sitt inlägg också att första året inte lägger grunden för akademisk bana eller yrkeskarriär (vilket inte verkar vara självklart för alla, att döma av andra kommentarer på nätet).
Som lärare på högskolenivå skulle jag vilja påstå (med risk för att undergräva min egen verksamhet) att inte heller magisterexamen är avgörande varken för akademisk eller annan yrkeskarriär. Det sker förstås gallring i skolan, och alldeles för tidigt ibland, men det finns nya chanser och andra vägar.
Den brittiska trubaduren Billy Bragg sjunger i en låt med titeln ”The Passion” (om ett olyckligt äktenskap): ”Is there a God? Is there a next time?”, dvs. ”Finns det en Gud? Finns det en nästa gång?”.
Det kan tolkas, och är i texten skrivet, som två olika frågor. Men för mig betyder raderna snarast ”Finns det en Gud så finns det en nästa gång”, eller en andra chans. Och det vill jag tro att det finns, inte minst i skolan.
Andreas Häger
Akademilektor i sociologi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.