Förflytta dig till innehållet

Henriksson: Frågan om skolsvenskan vittnar om en positiv attityd mot svenskan

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson, här då hon träffade väljare i Kimito inför riksdagsvalet. Foto: Patricia Torvalds


SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att förhandlingarna om den obligatoriska skolsvenskan inte var lätta men att frågan fick stor förståelse vid ordförandebordet.
– Det var resultatet av långa förhandlingar. Frågan är av den kalibern att SFP vill pröva den ända till slutet, och den landade till sist så här väl. Jag är mycket tacksam och glad över alla partiledarnas inställning till frågan, säger Henriksson.
Frågan om studentsvenskan har länge varit inflammerad. Det andra inhemska språket var obligatoriskt i studentexamen ända tills regeringen under dåvarande undervisningsministern Tuula Haatainen (SDP) år 2005 beslutade att göra det frivilligt. Ett argument var då att en frivillig svenska skulle gynna svenskans ställning och leda till att fler väljer att skriva det. Men intresset för svenskan har tvärtom minskat.
Henriksson säger att beslutet också handlar om attityder.
– Det är ett tecken på att bland annat den tillträdande statsministern också ser hur viktigt det är att vi lär oss språk, att vi visar utåt att vi är ett tvåspråkigt land och att det öppnar möjligheter för unga och att det absolut är en konkurrensfördel att kunna både svenska och finska, säger Henriksson.
Hon betonar också att det är viktigt att alla svenskspråkiga elever lär sig en god finska.
– Det är absolut en konkurrensfördel att kunna både svenska och finska.
Henriksson säger att hon varit orolig över att det på senaste tid varit många finlandssvenska barn och unga som har låtit bli att skriva finskan i studentskrivningarna.
– Det här är en situation nu där vi har möjligheter att få till stånd ett lyft när det gäller både svenskan och finskan. Det handlar också mycket om attityder. Jag hoppas att man ska ta det som en positiv sak att man i svenskundervisningen i finska skolan och finskundervisningen i svenska skolan ska se det här som en stor möjlighet och inte jobba utifrån att det är något som besvärligt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter